Restschuld Hypotheek

restschuld

Vraag aan het CDA, de PvdA, de PVV en de VVD (19 juni 2015, kamerlid Ronnes, kamerlid Monasch, kamerlid Madlener en kamerlid van der Linde)
Een jaar of 8 geleden was het kopen van een huis een soort ‘zekerheid’. Huren was weggegooid geld en een koper werd altijd ietsje rijker. Door de crisis is dit geheel anders geworden. Mijn gezin (vrouw en twee kinderen 1 en 3) en ik hebben een restschuld op ons appartement. Wij willen i.v.m. ruimtegebrek ons 2-slaapkamerappartement verkopen en doorgroeien naar 3-slaapkamerwoning met tuin. Ooit kochten wij het appartement voor 156.000, dat maakte de hypotheek inclusief de toen ‘verplichte’ oplichtverzekering Gema hypotheekprotector voor totaal 175.000 aan hypotheek en nu staat het te koop voor 149.000 (wat al 2 jaar duurt). Verkopen kan niet want geen enkele bank neemt 35-40.000 restschuld mee. IDEE: Iedereen kan de restschuld meefinancieren bij nieuwe hypotheek.

  • Verplicht aflossing 10 jaar van de restschuld.
  • Enkel verkopen tegen marktwaarden.
  • Enkel met relatiebreuk, Overlijden, Ruimtegebrek met kinderen.

Dit geeft de economie een boost! De huizenmarkt zal enorm groeien. Mijn vraag is of u dit in de kamer bespreekbaar wilt maken. De rente is laag, de belasting gaat om laag, laat dan ook de regels eens wat zakken.

Antwoord van de VVD (29/6/15, kamerlid van der Linde)
Het probleem van de restschuld treft veel Nederlanders. Weinig mensen hielden er voor de kredietcrisis rekening mee dat de waarde van een huis ook kan dalen en er waren financiƫle producten in omloop die voor grote ellende hebben gezorgd. Gelukkig bestaat de regeling die u voorstelt al. U kunt bij de meeste aanbieders een restschuld meefinancieren, mits uw inkomen dat toelaat en mits u die in 15 jaar aflost. Die inkomenstoets is belangrijk om te voorkomen dat mensen in nog grotere problemen geraken, en de hypotheekverstrekker daarmee ook.

Antwoord van het CDA (14/7/15, kamerlid Ronnes)
Ik herken de vervelende situatie waarin u bent beland. Helaas hebben veel huizenbezitters te maken met een huis wat ‘onder water staat’. Gelukkig zijn er op dit moment aanbieders die hier mogelijkheden voor bieden. Het is echter wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie of herfinanciering van de restschuld bij u mogelijk is. De enige manier om hier achter te komen is in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur of rechtstreeks bij een verstrekker van hypotheken.

Antwoord van de PVV (21/9/15, kamerlid Madlener)
Kamerlid: De PVV wil de restschuldfinanciering versoepelen want door de gedaalde woningwaarde en strengere inkomenseisen zitten veel mensen als het ware gevangen in hun woning. Ook wil de PVV dat oversluiten makkelijker wordt en dat de boeterente gemaximeerd wordt op drie maanden zoals in BelgiĆ«. De banken zouden aflossen kunnen stimuleren door oversluiten goedkoper te maken. Veel mensen hebben nu niets aan de lage rente en dat is jammer.’
Reactie vraagsteller: Hartelijk dank voor uw antwoord. Fijn te horen dat de PVV hier ook zo over denkt, begrijp ik goed dat u dit meeneemt als kamervraag? Door de focus die momenteel ligt bij een belangrijke kwestie als de vluchtelingenstroom, vallen overige belangrijke zaken bij in het niet.
Toch ben ik van mening dat belangrijker is dat de werkeloosheid wordt aangepakt, evenals de hogere gevangenisstraffen en meer rechten dan plichten voor de agenten op straat. De burger die gevangen zit in zijn eigen woning, vind ik hier ook tussen passen.
Kamerlid: Bij de begroting wonen en rijksdienst zal ik dit meenemen!

Geen antwoord van de PvdA (19/9/15, kamerlid Monasch)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

2 reacties


  1. ·

    Hartelijk dank voor de reacties.
    Helaas begreep ik dat er voor het meefinancieren van de restschuld een aantal strenge voorwaarden zitten. Een maximaal percentage van de te kopen woningwaarde en nog zwaarder: Er wordt een andere rekenmethode gebruikt wanneer er gekeken wordt voor de leencapaciteit. Met andere woorden, je moet over een bovengemiddeld inkomen beschikken. Dus met andere woorden: Mensen die diep onder water staan, blijven daar. Enkel wanneer je een kleine restschuld hebt (bijvoorbeeld tot 10k op een woning van 200k, en je inkomen dekt dit, dan kan het wel. Maar een restschuld van 40k op een hypotheeksom van 175k, is niet te redden of je moet het dubbele verdienen van wat je doet.
    Wellicht kunnen jullie nog eens kijken naar mijn eerste stukje en het idee. Want restschuld meefinancieren als je een enorm salaris hebt is niet weggelegd voor de mensen die in de eerste plaats met de restchuld kwamen te zitten. Dit zijn de mensen met tophypotheken 125% van aanbieders zoals Gmac/CMIS etc.

    Beantwoorden

  2. ·

    Natuurlijk begrijp ik dat hypotheekverstrekkers niet in problemen moeten komen door straks weer hoge hypotheken, maar wat dacht u van dit? De rente is enorm laag, dus een nieuwe, hogere hypotheek met een rente vastperiode van 10 jaar zorgt voor veel minder maandlasten (voorkomt dus juist problemen) dan een huidige hypotheek. Daarnaast ga je aflossen, dat doen de huidige tophypothekers nu niet. Daar komt bij dat de huizen nu goedkoper zijn dan 7 jaar geleden. Dus je koopt een nieuwe woning voor een lager bedrag dan wellicht je huidige hypotheek, je sluit je restschuld daarbij in, maar door de lage rente is je maandlast alsnog laag of zelfs lager; en je lost af.
    Win win win?!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *