Parkeerboete Blauwe Zone

parkeerboete

Vraag aan het CDA, D66, de PvdA en de VVD (5 maart 2015, kamerlid van Toorenburg, kamerlid Verhoeven, kamerlid Hoogland en kamerlid Veldman)
Onlangs heb ik een parkeerboete gekregen voor verstreken parkeertijd in de blauwe zone. Mijn fout, ik was vergeten om de blauwe schijf op de juiste tijd in te stellen. Nu is daar geen discussie over te houden maar wat ik wel discutabel vind zijn de bedragen die verzonnen zijn voor dit soort overtredingen. De boete is €90 en daar komt dan nog €7 bij aan administratiekosten, samen €97. Dat is voor een gezin geld voor een week aan boodschappen. Als ik de boete niet betaal, dan wordt deze verhoogd naar €142 en daarna naar €277. De verhouding is compleet scheef voor de verkeersovertreding. Er staat een auto geparkeerd in een parkeervak, in de blauwe zone, niet op een mindervalide plek. Ik breng niemand in gevaar. Wat ik ‘fout’ doe is het niet aangeven van de juiste start tijd of overschrijden van de parkeerduur. Ik heb het idee dat de overheid weet waar men veel en makkelijk geld kan verdienen en niet kijkt naar de overtreding. En nu kom ik voor mijn beroep ook bij overheidsgebouwen als ik dan zie hoe er met geld van de belastingbetaler wordt omgegaan, dan voel ik me helemaal in de maling genomen.

Antwoord van de VVD (11/6/15, kamerlid Veldman)
Hartelijk dank voor uw vraag aan de VVD-Tweede Kamerfractie. Allereerst mijn excuses voor de late beantwoording. De VVD ontvangt wekelijks echter honderden brieven, waardoor een reactie krijgen soms wat langer kan duren. Helaas is dat bij uw verzoek ook het geval. Allereerst vind ik het erg vervelend dat u het idee heeft dat de overheid u soms in de maling neemt. Los van de hoogte van de boete, die u aan de orde stelt, is de invoering van parkeermeters en blauwe zones er voor bedoeld om een einde te maken aan parkeerproblemen. In de meeste gemeenten geldt dat de gemeenteraden hiervoor spelregels hebben opgesteld om te voorkomen dat overal parkeerzones worden ingesteld. Dit is een bevoegdheid van gemeenten, omdat zij zelf het beste in samenspraak met bewoners, ondernemers, bezoekers de noodzaak tot verdere spelregels voor parkeren kunnen vaststellen. Mocht u dus bezwaren hebben tegen specifieke parkeerzones of regimes dan raad ik u aan om dit bij die gemeente aan de orde te stellen.
Nu heeft u een boete gekregen voor een verstreken parkeertijd in de blauwe zone, waar u begrip voor heeft. Waar voor u de schoen wringt is dat de hoogte van het bedrag niet in verhouding staat met bijvoorbeeld verkeersboetes die opgelegd worden wanneer mensen in gevaar gebracht worden. De VVD is het met u eens dat dit geen goede zaak is, omdat wij van mening zijn dat de boete meer in relatie tot de zwaarte van het vergrijp moet staan. Daarom hamert de VVD bijvoorbeeld vooral op het zwaarder straffen van zwaardere verkeersovertredingen tijdens de debatten in de Tweede Kamer. Er is een rare situatie ontstaan, waarbij onnodig claxonneren bijvoorbeeld zwaarder wordt bestraft dan het rijden onder invloed. We hebben hier ook aandacht voor gevraagd. Vorige week heeft VVD-minister Ard van der Steur naar aanleiding van onze oproep toegezegd dat het boetestelsel voor verkeersovertredingen op de schop genomen wordt en dat hij gaat kijken naar een fundamentele herijking van het boetegebouw. We zijn er dus nog niet, maar gaan absoluut aan de slag met uw signaal. Ik wil u nogmaals bedanken voor uw signaal en vertrouw u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Antwoord van D66 (21/7/15, kamerlid Verhoeven)
Hartelijk dank voor uw bericht aan D66. Door omstandigheden zijn wij tot dusver niet in staat geweest uw bericht te beantwoorden. Onze excuses hiervoor. Ik begrijp dat u het zeer vervelend vindt dat u zo’n hoge boete heeft gekregen en dat u zich afvraagt wat het nut hiervan is. Wij hebben dit punt zeker op ons netvlies. D66 was vier jaar geleden samen met de PvdA, al bezig met een initiatief voor een oplopend boete systeem voor verkeersovertredingen. Helaas konden we hier geen meerderheid voor vinden. Nadien hebben wij dit onderwerp nog verschillende keren aangehaald. Helaas zonder resultaat tot op heden. Wat D66 betreft mogen boetes niet gebruikt worden om de staatskas te spekken, maar moeten ze het beoogde effect hebben. Wij blijven ons hiervoor inzetten. Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

Geen antwoord van het CDA (5/6/15, kamerlid van Toorenburg)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (5/6/15, kamerlid Hoogland)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

8 reacties


 1. ·

  Hoe zijn de regels voor de blauwe kaart? Gelden deze ook voor de nacht? Wat zijn de tijden?

  Beantwoorden

 2. ·

  We zijn inmiddels 2 jaar verder. En vanochtend kreeg mijn vrouw ook zo’n boete van 90 euro (en intussen 9 euro administratiekosten..). Kunnen de geachte kamerleden eens vertellen hoe het nu staat met die fundamentele herijking van het boetegebouw? Of neemt u ons tóch in de maling?

  Beantwoorden

  1. ·

   Hai Robert, ik had het vanmorgen in de blauwe zone. De kaart lag zoals altijd bij de handrem met de juiste tijd even voor 12, maar toch een bekeuring gekregen. Kortom men loopt erop om je te bekeuren om de gemeente kas te vullen, kortom Roverheid. En er is geen enkele partij in de kamer die hier wat tegen gaat doen. Zijn de zelfde zakkenvullers.

   Beantwoorden

 3. ·

  Ook ik ben vandaag beloond met een boete van 99 euro voor een half uurtje boodschappen doen in een blauwe zone. Absurd, belachelijk, hoge boete van 90 euro plus een idioot bedrag van 9 euro administratie kosten! De helft van dit bedrag zou ik nog kunnen begrijpen, maar dit voelt zo slecht! Ik voel me beroofd!
  Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van het blauwe zone parkeerbeleid pffffffffffff. Doe er eens iets aan!

  Beantwoorden

 4. ·

  Ik had er ook 1 vandaag, blauwe kaartje op de grond gegeleden bij herparkeren 99 euro, 30 – euro begrijpaar, maar 99 euro! Het maakt me boos en zorgt ervoor dat ik nog verder van autoriteit sta. Indien ik niet betaal komt er een ‘gerechts’ deurwaarder naar mijn deur, enkel slikken bah.

  Willen jullie wel even op eigen krachten, liefde een participatiesamenleving bouwen? Ongelooflijk die filosofie … Voor een land dat je zoveel laat betalen .. Wil je toch niets meer vrijwillig doen?

  Beantwoorden

 5. ·

  Ik ben wel erg blij met al deze reacties. Het bedrag doet precies waarom het zo hoog is. Als het vb de helft zou zijn zouden mensen het niet tegenhouden nog eens te gaan doen. Met dit bedrag duidelijk wel. Dus blijf klagen en laat zien dat het werkt.

  Beantwoorden

 6. ·

  Ook ik heb vandaag de boete gekregen voor vergeten van de parkeerschijf. 99 euro! Ik ben moeder van 2 jonge kindjes. Weet je, ik heb er gewoon niet aan gedacht. Ik stond in de winkel 10 min. later en bedacht me opeens die schijf. Ik trek de kids mee naar buiten. Ik beveel ze op de stoep te gaan zitten en ren naar de auto! Te laat. Boete ja dat kan. Ik kijk naar het bedrag 99 euro!
  Ik moet spontaan huilen en loop rustig terug naar mijn kids van 5 en 3 jaar. Ik ga bij ze op de stoep zitten. Een vrouw spreekt me aan of alles goed gaat. Ik leg haar de situatie uit en ook zij wordt boos op de situatie. De komende dagen zijn verpest. Mijn gespaarde centjes van de afgelopen maanden, poef weg!
  Door stomweg iets te vergeten wat geen gevaarlijke situatie veroorzaakt. Boos, verdrietig en een klotedag. Niet alleen voor mij ook voor mijn kindjes. We zouden gaan zwemmen vanmiddag….

  Beantwoorden

 7. ·

  Ik heb vorig jaar in mijn eigen straat een bekeuring ontvangen voor het niet zichtbaar dragen van een vergunning in een blauwe zone. Een vergunning die ‘gratis’ is af te nemen bij de gemeente, indien je een bewoner bent, notabene.
  Echter had ik bij deze auto een kleine voorruit en besloot de vergunning niet te plaatsen op de voorruit. Ik vind het zicht dan afnemen. Ik heb deze dan ook geplakt op de zonneklep, en doe deze dan altijd trouw naar beneden als ik geparkeerd sta. Toch kreeg ik een bekeuring van € 99. Uiteraard was ik het hier niet mee eens.
  Het bedrag is ten eerste uit proporties, maar de klacht afwikkeling is ook grandioos fout. Het is één tegen één. ‘BOAS’ Agent zegt niets gezien te hebben vs. Ik beweer dat hij zichtbaar was. Echter, wordt er in dat geval van bezwaar alleen geluisterd naar de ‘BOAS’ agent. Dit is altijd zo en zou gewoon niet mogen. Een mening is geen bewijsvoering naar mijn idee. Bewijsvoering is het hard kunnen maken.
  Ik wilde het hard kunnen maken, maar wordt tegengewerkt. Waarom, wordt er niet gekeken naar het kenteken in geval van bezwaar? Als namelijk blijkt dat de kenteken houder in bezit is van vergunning en geregistreerd staat bij de gemeente, dan zou je in dat geval toch de kentekenhouder in gelijk stellen? Dan is het bezwaar gegrond? Nee, er wordt nu geluisterd naar de agent, die echter ook een mens is. Een maand later vragen of hij nog weet of iets terecht is of niet, lijkt me geen betrouwbare methode om een bezwaar na te gaan.
  Niet alleen de proporties kloppen niet. Het is ook dus klachtafwikkeling wat op een hele amateuristische wijze gebeurd. Dit wijst in alle vlakken op pure winstbejag van de gemeente, dus overheid. Ik wil het nog geen corruptie noemen, maar de regels op dit vlak zijn zo mild voor de gemeente, dat ‘corruptie’ om winstbejag erg makkelijk kan gaan bij de gemeente. In dit geval hebben we het over Apeldoorn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *