Houtrook Hinder

houtrook

Vraag aan GL, de PvdA, de PvdD en de SP (26 januari 2016, kamerlid van Tongeren, kamerlid Çegerek, kamerlid Thieme en kamerlid Smaling)
Waarom maakt niemand in de politiek zich hard om de houtrook hinder van super vervuilende openhaarden cq allesbranders wettelijk beter te regelen of als alternatief een filter verplicht te stellen op de schoorsteen van ieder huis met een dergelijke haard? Houtrook is naast een stankprobleem, ook een gezondheidsprobleem en een veiligheidsprobleem (schoorsteenbranden). Deze haarden kunnen echt niet meer in deze tijd. Wij kunnen niet eens meer lekker een rondje gaan lopen, omdat je niet goed wordt van de uitstoot van deze schoorstenen. Dan zijn wij nog gezond, maar de ouderen in onze samenleving en de astma patienten zijn verplicht om binnen te blijven, omdat ze het direkt benauwd krijgen zodra ze buiten komen in de buurt van een huis met een openhaard. Het verbaast mij dat er steeds meer duurzaam gebouwde huizen komen met een openhaard of allesbrander, hetgeen ik een zorgelijke situatie vind.

Antwoord van de SP (27/1/16, kamerlid Smaling)
Dank voor uw bericht. Wij kunnen ons uw zorgen voorstellen. De GGD heeft onlangs gewezen op de mogelijk verhoogde uitstoot van schadelijke stoffen bij verkeerde verbranding van het hout. Vooralsnog wordt deze kwestie op gemeentelijk niveau aangepakt. Dit blijkt in de praktijk echter niet altijd even goed te gaan. Het kabinet komt binnenkort met een reactie op het verschenen rapport van de GGD. Daar kijken ook wij met belangstelling naar uit. Over eventuele landelijke mogelijkheden zal zeker op een moment daarna gesproken gaan worden.

Antwoord van de PvdA (4/3/16, kamerlid Çegerek)
Bedankt voor uw vraag. De PvdA besteedt geregeld aandacht aan de overlast die houtstook kan veroorzaken. Wij hebben onder andere in oktober 2015 hierover verduidelijking aan het kabinet gevraagd door middel van schriftelijke vragen (zie onderstaande kamervragen). Wij willen echter ook dat er concrete stappen gezet gaan worden om dit probleem aan te pakken. Hiervoor is een inventarisatie van de problemen en mogelijke oplossingen een vereiste zoals u zult begrijpen. Wij hebben hierover in december 2015 een motie ingediend (Motie van het lid Çegerek, mede ondertekend door Jacobi, Van Veldhoven en Van Tongeren: Luchtkwaliteit) die is aangenomen door een meerderheid van de Kamer. Wij wachten op dit moment op de uitwerking van het verzoek in de motie.
Vragen van het lid Çegerek (PvdA) aan de Minister van Infrastructuur en Milieu over de rookoverlast van houtkachels, haarden en vuurkorven (ingezonden 29 oktober 2015). Antwoord van Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 20 november 2015).

Antwoord van de PvdD (22/3/16, kamerlid Thieme)
Dank voor uw vraag. Een gezonde en veilige leefomgeving is een van de prioriteiten van de Partij voor de Dieren (PvdD). Gezonde luchtkwaliteit is daarbij onontbeerlijk en wij nemen de hinder als gevolg van houtrook zeer serieus. Het onderwerp is de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws en in de Tweede Kamer voorbij gekomen. De PvdD heeft zich hier ook over uitgesproken, zoals u kunt lezen in: ‘Bijdrage AO leefomgeving februari 2015‘. Zoals uit onderzoek van de GGD blijkt, kan houtstook gezondheidsproblemen veroorzaken. De PvdD wil daarom dat het probleem snel aangepakt wordt. De staatssecretaris heeft aangegeven de overlast te willen verminderen door onder andere met voorlichting en een toolkit te komen. Dit is een eerste stap en de PvdD gaat de komende tijd in de Tweede Kamer toezien op de uitvoering van het plan. Als de resultaten daar aanleiding toe geven, zal de partij uiteraard weer aan de bel trekken. Omdat houtstook voornamelijk op gemeentelijk niveau moet worden aanpakt, wordt hier ook op lokaal niveau flink aandacht aan besteed, zoals u in de ‘Bijdrage – Actieplan Luchtkwaliteit‘ en ‘Schriftelijke vragen 60 over houtstook in Utrecht‘ kunt lezen.
Ik kan u verzekeren dat de PvdD de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zal houden en aandacht voor het probleem zal blijven vragen. Nogmaals hartelijk dan voor uw vraag en ik wens u nog een fijne dag toe.

Geen antwoord van GL (26/4/16, kamerlid van Tongeren)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

4 reacties


  1. ·

    In praktijk klopt dit zeker. Gemeenten doen helaas weinig, want leden in het gemeentebestuur hebben zelf ook een openhaard of allesbrander en de gedupeerden die aan de medicijnen zitten voor de luchtwegen en in mijn geval hoesten tot kokhalzen toe, worden depressief en hebben geen woongenot meer. We worden als zeikers bestempeld en het alternatief is verhuizen, maar ja de overheid heeft een subsidieregeling voor een openhaard van 3.000 euro! Dus duurt het niet lang tot er weer een buurman is met een allesbrander. De overheid is er toch om de burger te beschermen? Niet om kachels te sponsoren!
    Mvg

    Beantwoorden

  2. ·

    Dat rapport kennen we intussen wel middels een vrijblijvende toolkit met wat regeltjes van Milieu Centraal, die toch nergens gehandhaafd hoeven te worden. Vooralsnog spant de overheid zich harder in om niets te hoeven doen dan om de burgers te beschermen tegen deze moorddadige praktijken. Met ondertussen anderhalf miljoen stookinstallaties in dit land die op den duur meestal gebruikt worden als particuliere huisvuilverbrandingscentrale (de verleiding is te groot) kennen we in Nederland nu een lucht kwaliteit gelijk aan die van Napels (8 februari programma Een Vandaag). Niet alleen de maffia zelf moet men vrezen maar nog veel meer een bepaalde categorie burgers die zich als zodanig gedraagt als ze de gelegenheid wordt gegeven. Daarom landelijk beleid met regels en boetes. Ik hoef als ik word aangereden door iemand die door rood licht rijdt toch ook niet eerst te overleggen of hij dat aub niet wil doen? Alleen bij een aanrijding vloeit er direct bloed, met houtrook duurt dat wat langer. En we zijn toch al zo gezond met zijn allen door dit luie kabinet, nu ook weer met BPA´s en Ftlaten overal in. In andere landen is dat allang gereguleerd en verboden net als houtrook. Hier zitten ze op hun luie reet te wachten op een incompetente EU commissie.

    Beantwoorden

  3. ·

    Op dit moment – 8 MEI 2020 om 22.25 uur

    TIJDENS de CORONA THUIS QUARANTAINE

    zijn de buren ‘Jan en Marie willen Nie Snappen Nie’

    in mijn woonwijk

    bij windstil weer
    hun houtkachel aan het stoken.

    De hele woonwijk is vol houtrook.
    Mijn woning en tuintje is vol houtrook.
    In huis prikken mijn ogen prikken van de rook.
    Het stinkt in mijn WOONhuis naar vuile rook.
    Mijn longen geven alarm fase 1.

    De Groninger burgemeester mr. Koen Schuiling
    heeft al weken geleden
    strak zwijgzaam
    geweigerd om te reageren op mijn handhavingsverzoek.

    Daarom heb ik – op dit moment – bij de rechtbank Noord Nederland een rechtszaak lopen:

    STOP ALLE HOUTROOK
    IN IEDER GEVAL TIJDENS CORONA THUIS QUARANTAINE

    Slechts 1 kachel infecteert een omgeving van 400 meter.

    De buren – De Gezondheidsinbrekers – hebben geen enkel recht
    om mij
    in mijn eigen leefomgeving te vergiftigen.

    Aangezien ik hen geen toestemming heb gegeven om mijn leefomgeving te betreden.
    En zij evenmin mij woning, mijn tuin en longen erbij hebben gekocht.

    Premier Rutte wil dat we – met zijn allen in heel Nederland – thuis blijven.
    Dan MOET hij gezonde schone lucht erbij leveren.

    Wiebes zegt vanavond in het NOS journaal
    dat Biomassa op termijn
    in stedelijke omgeving onwenselijk is.

    En waarom dat niet WIEBES?
    WIEBES, graag heldere intelligente uitleg, aangaande uw vernietigende stink politiek.

    Of…
    Lekker WIEBES laten politiek laten kletsen, nooit meer naar hem luisteren en hup naar de rechtbank.
    Liefst met z’n allen met gezond en intelligent verstand, opkomend voor een gezonde leefomgeving.
    Op deze prachtige Aarde.

    Mevrouw Kiki

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *