Zorgkosten Bonaire

zorgkosten
Vraag aan D66, de PvdA, de PVV en de VVD (5 januari 2018, kamerlid Diertens, kamerlid Kuiken, kamerlid de Graaf en kamerlid Bosman)
Hoe is het mogelijk dat iedereen met een Sedula (identiteitskaart / identiteitspasje/ verblijfsvergunning) van het eiland Bonaire gratis zorgkosten heeft? Zelfs rijke Amerikanen en andere landen, gepensioneerde rijke Nederlanders. Is het waar, dat als ze naar het ziekenhuis in het buitenland moeten, wat al heel snel het geval is, een mede reiziger meekan en dat alles wordt vergoed? Zelfs de hotelkosten? Is het waar dat Nederlanders dit bekostigen? Hopende op een antwoord van u.

Antwoord van de VVD (24/1/18, kamerlid Bosman)
Het kamerlid Bosman wil direct contact hebben met degene die de vraag stelt. De vraagsteller heeft zelf de vraag per email gesteld aan kamerlid Bosman.
Antwoord kamerlid Bosman direct aan de vraagsteller:

1. Hoe is het mogelijk dat iedereen met een Sedula van het eiland Bonaire gratis zorgkosten heeft? Zelfs de rijke Amerikanen, Colombianen, Venezolanen en gepensioneerde Nederlanders met een hoog inkomen?
Uit de Informatiebrochure Zorgverzekering voor Verzekerden van de Zorgverzekering Bonaire, Saba en Sint Eustatius van 1 januari 2011, blijkt dat inwoners van de BES-eilanden, in het bezit van een identiteitsbewijs, dan wel verblijfsvergunning (Sedula), gratis zorg genieten wanneer zij woonachtig zijn op de BES-eilanden. Dit is in 2010 besloten, na berichten dat veel eilandbewoners onverzekerd rondliepen. Deze verzekering is voor iedereen op de eilanden gelijk, en men betaald premie in relatie tot hun inkomen. Rijke Amerikanen, Colombianen of Nederlanders met een hoog inkomen genieten dus gratis zorg, maar betalen een hoger maandelijks premie. Het is ook niet mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, bijzondere kosten die niet gedekt worden door de verzekering (zie document) moeten dus uit eigen portemonnee gefinancierd worden. Zorg op de BES-eilanden is dus niet geheel gratis.

2. Is het waar dat als inwoners naar het ziekenhuis in het buitenland moeten, wat hier al erg snel het geval is, een medereiziger meekan en dat alles dan wordt vergoed, zoals vliegticket en hotelkosten?
Volgens bovenstaande brochure heeft de verzekerde aanspraak op medische uitzending naar een arts waarmee het ZVK direct of indirect een overeenkomst heeft gesloten. Bij medische uitzendingen dient de verzekerde zelf reis- en eventuele verblijfarrangementen te maken, tenzij het ZVK daarin voorziet. Het ZVK stelt de hoogte van de kostenvergoeding per eiland vast.
De volgende kosten worden vergoed voor de verzekerde die medisch is uitgezonden:

  • Kosten van behandeling;
  • Daggeldvergoeding voor de verzekerde en, indien van toepassing, diens begeleider;
  • Luchthavenbelastingen;
  • Vervoerskosten naar de luchthaven van vertrek en van de luchthaven van aankomst naar de plaats van bestemming en vice versa;
  • Hotelkosten;
  • Verblijfskosten ten behoeve van verblijf bij familie.

3. Is het waar dat Nederland dit bekostigd?
De zorg op de BES-eilanden wordt gefinancierd door de begroting van het betreffende eiland, Nederlands rijksgeld en voor het grootste deel door de premies die men aan de verzekering dient te betalen.
Ik hoop u zo voldoende geïnformeerd te hebben, mocht u verdere vragen hebben dan hoor ik dit graag.

Reactie vraagsteller:
Helaas kan ik er mij niet in vinden, omdat ik rondvraag heb gedaan bij mensen op Bonaire, deze verdienen modaal, maar betalen geen verzekering voor de zorg. Wat ik opgezocht heb, daar stellen ze dat mensen die stage lopen en buitenlanders die geen werkvergunning hebben dit niet krijgen, maar niets over een bepaalde loongrens.
Ik heb de volgende mensen, die op Bonaire wonen, nog een keer gevraagd. Ze hadden allen een Sedula.

  • Een Canadees echtpaar, waarvan de vrouw inkomen heeft. Zij verteld me dat ze een half procent moest afdragen. Dus met een inkomen van $2.000 is dat $10;
  • Een gepensioneerd echtpaar met een behoorlijk pensioen. Zij betalen omgerekend ook een paar dollar.
  • Nederlanders en Bonerianen die voor JCN werken, Nederlanders die op scholen en naschoolse opvang werken, allemaal vertellen ze hetzelfde. Ze betalen niets of nagenoeg niets voor de zorgverzekering.

Hopelijk kunnen jullie hier iets mee en kan ik hier antwoord op krijgen.

Reactie kamerlid Bosman op 20 februari 2018:
Volgens mij is er een helder antwoord gegeven. Ik zal u voor alle duidelijkheid verwijzen naar de website van de zorgverzekering zoals die geld op Bonaire.

Reactie vraagsteller op 21 februari 2018:
Bedankt voor uw reactie. Het is idd het geval dat ik die mail van u heb gehad, maar vind dit antwoord eigenlijk beneden de maat. In de brochure wordt gesteld dat óók de zorg verzekering word gefinancierd door belastinggeld uit Bonaire, maar daar staat niet bij dat dit soms een half procent is van het inkomen en soms ook helemaal niets.
Uniforme verzekering, om te voorkomen dat sommige mensen onverzekerd blijven, ik neem aan dat de doelstelling is, dat het om mensen gaat die het niet kunnen betalen, maar alle rechtmatige inwoners zijn niet arm, het kleine deel dat dit wel is, is meestal van laag niveau en daar is alle begrip voor.
Op het eiland wonen 20.000 mensen, waarvan 6.000 Bonerianen, waarvan ongeveer de helft zijn ziektekosten niet kan betalen, dus een kleine rekensom, wordt er dus zorgkosten betaald voor 17.000 mensen, die het eigenlijk niet toekomen. Dit zijn rijke Amerikanen, gepensioneerde rijke Nederlanders, rijke Colombianen, Venuezuelaen, Chinezen die een Sedula verkregen hebben en mensen die modaal of erboven zitten. Mensen die ik gesproken heb vinden het zelfs belachelijk dat ze het krijgen.
Ik stuur dit bericht, omdat hier toch wel eens kritisch naar gekeken mag worden, zo ook op de eilanden Saba en Eustatius. Hopelijk ziet de politiek in dat dit geld over de balk smijten is en ik ben ook benieuwd hoe betalende Nederlanders, die wel zorgkosten betalen in Nederland, een reëel beeld krijgen.

Geen antwoord van D66 (5/4/18, kamerlid Diertens)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (5/4/18, kamerlid Kuiken)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (5/4/18, kamerlid de Graaf)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

4 reacties


  1. ·

    Het is waar! De meeste inwoners betalen niets. Of een klein beetje. Het is dan ook van dezotte dat rijke buitenlanders en ook Nederlanders hiervan profiteren. Hier is die sedula niet voor bedoeld!! Hier moet wat aangedaan worden. In NL ben je al gauw dik 3000€ netto kwijt aan je verplichte ziektekosten verzekering. Plus eigenrisico. Is een leuk item voor de verkiezingen!!

    Beantwoorden

    1. ·

      Mijn familie heeft hier twee jaar gewoond ,en vonden het onvoorstelbaar maar waar,ook de tandarts,alles werd betaald uit Nederland.
      Dit zou toch echt eens onder de loep genomen moeten worden in de tweede kamer.

      Beantwoorden

    2. ·

      Zeker nog eens bespreekbaar maken in een debat,er is nu ook een hospice op Bonaire, werk zelf als vrijwilliger in hospice in Beemster, bij ons is de eigen bijdrage als je niet extra verzekerd bent 42,50 per dag.
      Lang niet alle mensen kunnen het zich permitteren om zich extra te verzekeren.
      In Bonaire hoeven de bewoners NIETS te betalen.
      Klopt toch voor geen kant?

      Beantwoorden

  2. ·

    Onzin, wij betalen hier belasting waarin ook de ziektekosten zijn begrepen. Niets voor niets op Bonaire. Bon is erg duur om ter wonen, gemiddeld prijspeil is 2-3 x zo duur als in NL!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *