Zomertijd Afschaffen

zomertijd
Vraag aan het CDA, D66 en de VVD (2 november 2016, kamerlid Geurts, kamerlid Dijkstra en kamerlid Ziengs)
Het jaarlijkse wisselen tussen zomertijd en wintertijd zou de biologische klok te veel verstoren. Daardoor raken mens, dier en natuur uit balans. Maar liefst de helft van alle mensen kampt met problemen door het verzetten van de klok. Het verstoort ons bioritme en heeft depressiviteit, slaapproblemen en vermoeidheid tot gevolg. Graag hier eens goed naar kijken. Ook Nederland moet dit af willen schaffen. Wat is uw standpunt hierover?

Antwoord van het CDA (23/11/16, kamerlid Geurts)
Mijn CDA collega Europarlementariër Annie Schreijer heeft de negatieve gevolgen van het jaarlijks wisselen tussen zomer- en wintertijd als eerste in het Europees Parlement aan de orde gesteld.
In december 2015 heb ik tijdens de begroting van landbouw en natuur ook aandacht gevraagd voor het wisselen tussen de zomer- en wintertijd. Heb toen aan het kabinet gevraagd of ze bereid waren om te bekijken of er een einde aan het verzetten van de klok kon komen. In de praktijk zien we dat met het verzetten van de tijd de biologische klok in onze samenleving in de war raakt. Er zijn diverse peilingen gehouden in Nederland en 60% van onze samenleving is het daarmee eens. Kleine kinderen zijn een aantal dagen in de war hierdoor. Het kabinet zag er echter niets in en in de Tweede Kamer was er geen meerderheid voor.

Antwoord van D66 (28/2/17, kamerlid Dijkstra)
Hartelijk dank voor uw vraag. We waarderen het zeer om inhoudelijke tips en informatie te ontvangen, die ons helpen bij onze standpuntbepaling. Door omstandigheden zijn wij tot nu toe nog niet in de gelegenheid geweest uw mail te beantwoorden. Onze excuses hiervoor. In uw vraag refereert u naar het afschaffen van de zomertijd. D66 heeft geen voorstellen gedaan om de zomertijd af te schaffen en ziet hier ook geen noodzaak toe. Dit onderwerp leent zich voor het Europese niveau. Ik vertrouw erop u voldoende geïnformeerd te hebben.

Geen antwoord van de VVD (2/2/17, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


 1. ·

  Is het mogelijk om onderstaand vraagstuk op de agenda te krijgen. ‘Kunnen we stoppen met de Zomer en de Wintertijd’
  Afgelopen periode heb ik diverse mensen over dit onderwerp gesproken. Veel van deze mensen gaven aan dat zij dit zeker willen. Twee keer in het jaar zijn veel mensen meerdere dagen uit het ritme en moeten wennen aan de ‘nieuwe’ tijd. De voordelen van deze regeling zijn al lang achterhaald. Bij welke instanties kan ik dit aankaarten of heb ik met deze vraag aan jullie al een goeie ingang gevonden?

  Beantwoorden

  1. ·

   Op 27 oktober is er in het Europarlement een debat gevoerd over de zomertijd-wintertijdregeling. Zie ook http://www.altijdwintertijd.nl (kijk op die site ook onder tabblad ‘politiek’ voor een link naar het debat). Na dit debat is er nu nog een stemming nodig in het Europarlement. De plaatsvervangend voorzitter van dit debat heeft aangegeven dat er meer onderzoek naar dit onderwerp beschikbaar moet komen. Er is echter al veel onderzoek gedaan en de resultaten zijn beschikbaar. Het Europarlement moet nu op de agenda zetten dat er gestemd gaat worden over afschaffing van deze achterhaalde regeling.

   Met vriendelijke groet, @standaardtijd http://www.altijdwintertijd.nl

   Beantwoorden

 2. ·

  We zijn een jong gezin en ondervinden echt last van het toepassen van de zomertijd. Ook bij de dieren (die we zelf hebben) merk ik verschil. Zeker gezien de voertijden. In het verkeer is het ook veiliger om iedereen in een normaal ritme te laten. Werk en prestatie komt eronder te lijden. Mensen zijn gewoon van slag en waarom? Tegenwoordig zetten we de tv en pc ook ‘s avonds nog aan. Tractoren hebben grote lampen en kunnen gewoon doorwerken op het land. Heeft het nog wel een functie om de zomertijd in te laten gaan? Waarom de tijd niet gewoon laten lopen? Dan heeft niemand er last van, ook de dieren niet. Stop met draaien aan de klok!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *