Winsten Apotheek

apotheek
foto: Stuart Miles

Vraag aan de PvdA, de PVV, de SP en de VVD (kamerlid van der Veen, kamerlid Gerbrands, kamerlid van Gerven en kamerlid Mulder)
Vandaag heb ik een crème bij de apotheker gehaald. De crème kostte me € 12,50, terwijl de inkoopprijs voor de apotheker maar € 7,40 is. Een groot verschil. Is er wel eens onderzoek gedaan naar het verschil bij geneesmiddelen tussen de inkoop- en verkoopprijs? Is dit verschil gerechtvaardigd? Bijvoorbeeld voor mensen die bepaalde geneesmiddelen niet vergoed krijgen en toch al krap bij kas zitten en misschien te dure geneesmiddelen niet aanschaffen terwijl ze deze wel nodig hebben?

Antwoord van de SP (25/3, kamerlid van Gerven)
Het door u genoemde verschil zit hem in de vergoeding die de apotheker krijgt. Doordat er nu vrij onderhandeld mag worden tussen de verzekeraar en de apotheker over deze vergoeding kan dit nogal wisselen. De SP is er een groot voorstander van de apotheker voortaan betaald wordt via een abonnementen-systeem, een vast bedrag per patiënt per jaar die in een apotheek staat ingeschreven. De medicijnen zouden door centrale landelijke inkoop veel goedkoper kunnen worden. Er blijft nu heel veel geld bij de farmaceutische industrie en de groothandel zitten. En de patiënt mag het allemaal betalen.

Antwoord van de VVD (15/6, kamerlid Mulder)
In Nederland geldt dat zorgverzekeraars onze zorg, waaronder onze geneesmiddelen, inkopen voor hun verzekerden. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met de apotheken en maken daarin afspraken over de prijzen. Hierin is een vergoeding voor de farmaceutische zorg die apothekers leveren opgenomen en voor het geneesmiddel. Onder farmaceutische zorg vallen o.a.: controle of de juiste dosering en sterke van het geneesmiddel zijn voorgeschreven, wisselwerking met eventuele andere geneesmiddelen die u gebruikt en uitleg over het gebruik van het middel. Omdat zorgverzekeraars afspraken maken met apotheken over de vergoeding die zij krijgen voor hun diensten en geneesmiddel, kan het zijn dat de prijzen per apotheek verschillen.

Geen antwoord van de PvdA (24/5, kamerlid van der Veen)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PVV (24/5, kamerlid Gerbrands)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

1 reactie


  1. ·

    Mijn man krijgt zijn medicijnen Adolat en Losec niet vergoedt, dus die moet ik zelf betalen, bedrag ongeveer 75 euro. Hij kan wel Omeprazol krijgen en daar betaal ik 42 euro voor, maar daar kan mijn man niet tegen en krijgt krampen. De kosten van het verschil trekken ze er niet af. Ik vind dat gewoon stelen van de mensen. Als ze die kosten er af zouden trekken dan zou ik ongeveer 15 euro kwijt wezen. Dus ik weet hoe de verzekeringen hun winst halen. Het scheelt me toch 60 euro die ik kwijt ben en dat 4 x per jaar is 240 euro.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *