Waterschapsbelasting

waterschapsbelasting
Vraag aan het CDA, D66, de SP en de VVD (13 februari 2018, kamerlid Geurts, kamerlid Sienot, kamerlid Laҫin en kamerlid Dijkstra)
Al geruime jaren loop ik met de vraag waarom de lokale aanslag waterschapsbelasting niet per inwoner van een object gerekend wordt? Als antwoord krijg je dat het wettelijk zo is bepaald, maar is dit nog wel van de huidige tijd? Heb altijd voor 1 persoons huishouden betaald, maar nu ik samenwoon (2 persoons huishouden) is dat niet verdubbeld maar voor 3 personen. Een huishouden met bijvoorbeeld 2 ouders en 4 kinderen (6 personen) betaald ook voor 3 personen. Waarom kan dit niet per persoon gerekend worden? Het komt er op neer dat 2 persoons huishouden voor alle huishoudens met meer als 3 personen betalen. Makkelijk als je 5 of meer kinderen hebt. Zou ik hier een duidelijk antwoord op kunnen krijgen? Ik zou dit graag als agenda punt zien om dit te hervormen naar de huidige maatstaven. Ik dank u voor uw tijd en aandacht en hoop op een vooruitstrevend antwoord.

Antwoord van de VVD (13/2/18, kamerlid Dijkstra)
Er zijn eenpersoons huishoudens en meerpersoonshuishoudens. Dit onderscheid wordt ook gehanteerd bij andere belastingheffing, bv afvalstoffenheffing. Ik denk om teveel categorieën te voorkomen. Meer info: ‘CBS – Samenstelling particuliere huishoudens‘.
Het is een keuze die in de Wet bepaald schijnt te zijn. De exacte reden is me onbekend. Wellicht goed als iemand daar eens induikt. Welke Wet c.q. specifiek artikel is het? Waarom is voor die opzet gekozen? Heeft het Waterschap u een antwoord gegeven? Of iemand van de VNG of Unie van Waterschappen wellicht? Het is echt een uitzoekklus voor iemand die er tijd in steekt. Ik ben zelf ook benieuwd naar het antwoord.

1 reactie


  1. ·

    Dank u voor uw tijd en antwoord. Echter is hiermee nog niet mijn vraag beantwoord, want dit hoorde ik ook al van het waterschap ed. Wat ik graag zou zien is dat dit eens verder onderzocht wordt door iemand die dit kan oplossen. Er is gewoon vast te stellen (reeds bekend) wat 1 pers. kost. Dus is dit te verrekenen met het aantal inwoners van een object. Zo gaan grote gezinnen ook eens betalen waar ze gebruik van maken, ipv vele toeslagen te ontvangen. Ieder moet betalen waar deze gebruik van maakt! Kan dit niet op de kamer agenda met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *