2 reacties

 1. Richard
  ·

  Veel dank voor de antwoorden van kamerleden Dijkgraaf en Thieme.
  Ik lees in het regeerakkoord over het stimuleren van het vestigen van bedrijven en het stimuleren van beroepsopleidingen. Ik denk dat er echter veel meer nodig is. Als men bijvoorbeeld eens rond kijkt bij de 3 nederlandse technische universiteiten ziet men dat er een behoorlijk deel buitenlandse studenten zijn. Tenzij deze studenten zich achteraf in Nederland vestigen betekent dit dat deze kennis dus “geexporteerd” wordt. Ook betekent dit dat het aantal Nederlandse technische afstudeerders minimaal is. Tel hierbij op dat een aantal technische bedrijven soms niet alleen de fabrikatie afstoten naar het buitenland, maar ook technische ontwikkeling uitbesteden en dan leidt dit mij tot de conclusie dat er heel veel ruimte voor verbetering is.
  Met betrekking tot de financieele sector: Naar mijn mening leidt technologische ontwikkeling en produktie tot een financieel sterk land. Dit wordt ondersteund door de financiele sector. In veel westerse landen wordt dit de laatste tijd omgedraaid en worden financieen een produkt an zich.
  Ik ben het eens met kamerlid Thieme dat de duurzame energie sector een gigantische potentiele markt voor Nederland is. Een goede ontwikkeling hier slaat meerdere vliegen in 1 klap: een sterke economische positie, werkgelegenheid, technische ontwikkeling, minder afhankelijkheid van andere landen (vooral als het om olievervangende energiebronnen gaat), etc. Waarom nemen we deze kansen niet? Dit lijkt althans geen hoge prioriteit te hebben van de huidige regering.

  Beantwoorden
 2. PvdD
  ·

  Reactie kamerlid Thieme
  Het kabinet maakt heel erg duidelijk dat het kiest voor ontgroening. De groenregeling wordt ernstig versoberd, de belastingvrijstelling voor kerosine en rode diesel blijft onverkort gehandhaafd. Er wordt aanzienlijk fiscaal voordeel verstrekt aan mensen die beleggen in vlootmaatschappen, maar investeren in groene projecten ligt onder vuur. Het kan pas weer wat worden met de kenniseconomie als dit kabinet z’n biezen pakt. Nooit eerder is er zo hard bezuinigd op het onderwijs en daarmee op de kenniseconomie als nu het geval is. Het Verenigd Koninkrijk waar studenten inmiddels 9000 Britse ponden moeten neertellen om een jaar te mogen studeren is ons sombere voorland als het kabinet van VVD en CDA, powered by Wilders lang blijft zitten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *