Poolse Uitzendbureaus

poolse
Vraag aan het CDA, de PvdA, de SGP en de SP (19 februari 2018, kamerlid Peters, kamerlid van Dijk, kamerlid Bisschop en kamerlid van Kent)
Mijn vraag heeft geen betrekking op mij zelf maar in eerste instantie op onze schoondochter van Poolse afkomst en eigenlijk alle buitenlandse medewerkers. Zij heeft al voor meerdere Poolse uitzendbureaus hier in Nederland gewerkt, maar we komen steeds tot dezelfde conclusie: Uitbuiting! Ze heeft vorige week in 4 dagen 40 uur gewerkt, maar omdat ze een dag minder heeft gewerkt krijgt ze haar overuren niet uitbetaald. De Poolse werknemers krijgen geen reiskostenvergoeding, geen onregelmatigheidstoeslag en geen overuren uitbetaald. Standaard verdienen deze mensen met aftrek van verzekering en huisvesting 200 euro per week. De werknemers worden door dit uitzendbureau na Poolse maatstaven uitbetaald, maar die mensen werken toch in Nederland? Wat moeten en kunnen we hier nou aan doen?

Antwoord van de SP (19/2/18, kamerlid van Kent)
We zijn het helemaal met u eens dat dit soort constructies aangepakt moeten worden en dat hier sprake is van uitbuiting. De SP stelt uitbuiting van arbeidsmigranten al vele jaren aan de kaak. Mensen die in Nederland werken moeten volgens Nederlandse regels behandeld en betaald worden.
Iedere keer opnieuw worden er maatregelen aangekondigd, maar een goede oplossing is er nog steeds niet. Zelfregulering, het overlaten aan de markt, heeft geen verbetering gebracht. De SP heeft al vele malen gevraagd om uitbreiding van de inspectie SZW, omdat deze veel te weinig capaciteit heeft om goed te kunnen handhaven. Gelukkig wordt dit nu en de komende jaren eindelijk uitgebreid, al is dat wat de SP betreft te langzaam en te weinig. Daarnaast wil de SP dat er een vergunningstelsel voor uitzendbureaus komt, zodat we het kaf echt van het koren kunnen scheiden.
Als u aanvullende informatie hebt kunnen we dit mogelijk gebruiken bij de voorbereiding van een debat of er vragen over stellen aan de minister. Dit kunt u dan mailen aan ons naar h.boerwinkel@tweedekamer.nl

Antwoord van de SGP (15/3/18, kamerlid Bisschop)
Er spelen hier grofweg twee problemen. Allereerst de handhaving van de regels. Recent zijn bijvoorbeeld de regels voor de betaling van overuren aangescherpt, maar het komt er dan wel op aan om deze scherp na te leven. Het is ondoenlijk om een garantie te bieden dat alle concrete misstanden kunnen worden opgespoord en aangepakt. Het moet wel de inzet van de overheid zijn om zoveel mogelijk te doen. Een tweede probleem zit in de regels op Europees niveau. De arbeidsvoorwaarden van de door buitenlandse bedrijven gedetacheerde werknemers verschillen van Nederlandse werknemers. Hierdoor ontstaat ongelijke concurrentie. De EU verplicht ons tot vrij verkeer, maar garandeert nog niet dat de verkeerde effecten hiervan ook gecorrigeerd kunnen worden. De SGP vindt dat een slechte zaak. Inmiddels is op Europees niveau wel besloten om de arbeidsvoorwaarden verder gelijk te trekken, maar ook daarmee is helaas nog niet het volledige probleem opgelost.

Geen antwoord van het CDA (19/5/18, kamerlid Peters)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de PvdA (19/5/18, kamerlid van Dijk)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


 1. ·

  Graag een Nexit, grenzen dicht, dan zijn we ook van de Poolse uitzendbureau constructies af. Wie hier wil werken, graag Nederlands leren, werken met een Nederlands werkcontract. Nederland heeft veel Nederlandse werklozen. Deze willen wel hard en zwaar werk doen, tegen een correct salaris. Helaas nemen veel Nederlandse bedrijven goedkope werkkrachten aan. Nederlandse werkelozen wordt verweten, dat ze niet willen werken. Polen, Bulgaren, Roemenen, wanneer gaan jullie je eigen land opbouwen, zoals gezegd, Nederland is een klein landje, met te weinig sociale huurwoningen. Wij Nederlanders moeten jaren voordat we aan de beurt zijn.

  Dat verplichte vrije verkeer komt je strot uit. Zie jij de West Europeanen en masse afreizen voor werk naar het voormalig oostblok? Nee, nou dan, vrij verkeer, werkt maar 1 richting uit.

  De waarheid is, dat Nederland het meest dichtbevolkte land van Europa is. Al die oostbloklanders komen hier, omdat ze hier Engels kunnen spreken (nou ja Engels), Duits, Frans of Italiaans is teveel moeite. Verder verdommen ze het, om zich hier aan te passen, leren geen Nederlands. Maar dit is wel Nederland, ons sociale stelsel is opgebouwd door Nederlanders, dat zouden die Oostbloklanders ook moeten doen. Hun eigen land opbouwen i.p.v. het graaien van EU subsidies, die door Polen het meest zijn ontvangen. Ons belastinggeld gaat naar corrupte EU landen (Slowakije en Hongarije). Oostbloklanden willen geen vluchtelingen opnemen, lappen EU regels aan hun laars, maar hun inwoners komen hier en masse omdat ze wel willen profiteren van het “rijke Westen”!!!! Nee, ze zijn niet geinteresseerd om Nederlands te leren, sterker nog, ze willen de Nederlandse Cultuur helemaal niet kennen.

  Geld, geld en nog eens geld, is hun motto. Bulgaren werken veelal in het zwarte circuit, Roemenen in het criminele, en nee ik overdrijf niet, als ik zeg drugshandel en/of prostitutie. Sorry voor de uitzonderingen.

  Graag uit de EU, grenzen dicht, geen euro maar sterke gulden. Dag profiteurs!!

  Beantwoorden

  1. ·

   Wat een onzin. Mijn vriendin is Poolse, woont hier nu drie jaar. Heeft zonder hulp van overheid Nederlands geleerd en spreekt dat nu vloeiend. Heeft in Polen twee bachelors behaald. Cosmotologie en Verpleegkunde. Werkt hier nu als verpleegkundige. Vraagt over twee weken haar burgerschap aan en doet dan bewust afstand van de Poolse nationaliteit (hoeft niet als we zouden trouwen). Zo kan het ook.

   Beantwoorden

 2. ·

  En helemaal mee eens dat die uitbuiting moet stoppen. Wat wij regelmatig horen is echt een schande voor ons Nederland.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *