17 reacties


 1. ·

  Ik ben 21 jaar oud en was ook van plan het nest te verlaten om op mijzelf te gaan wonen. Ik werk fulltime en heb een redelijk inkomen, maar moet ook mijn auto betalen, eten, verzekeringen en vooral belastingen zijn asociaal hoog. Ik hou dus vrij weinig over en kan echt geen 600 euro kwijt voor een klein appartement. Ook kom ik dus niet in aanmerking voor de toeslag, wat het onmogelijk maakt voor mij om ook maar ergens te wonen. Zou de belasting het ook accepteren als ik voor mijn woonadres mijn kenteken opgeef?

  Beantwoorden
  1. Ilias
   ·

   Theun, bij mij is precies hetzelfde verhaal. Ik werk ook 40 uur per week, vaste contract, ik rook en moet wat schulden aflossen en de kale huur is 600 euro per maand. Ik moest uit huis van me ouder omdat het contact tussen mijn ouder en ik niet meer goed gaat. En nu zit ik elke maand keihard te werken voor mijn huis, rookwaren en boodschappen. Er blijft niks over en ik kan ook niet op vakantie meer. Met huurtoeslag zou dat enorm veel helpen en ik vind het ook super jammer dat ik het recht op huurtoeslag niet heb en iemand die ander half jaar ouder is dan mij wel het recht heeft. (Teleurgesteld)

   Beantwoorden
 2. Fleur
  ·

  Dit is inderdaad leeftijdsdiscriminatie! Als ik vraag naar het waarom, krijg ik vaak alleen de regels nogmaals opgedreund.

  Beantwoorden
 3. Michiel Jansen
  ·

  Het is inderdaad belachelijk. Mijn vriendin en ik zijn samen op zoek naar een sociale huurwoning in Groningen. Wij zijn twee hard werkende studenten die niet bijlenen bij de DUO, hun studie afronden in de vereiste 4 jaar waarbij we daarnaast ook nog een hoop activiteiten naast onze studie doen en hebben gedaan. Ten eerste moet je, om enigszins in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, jezelf aanmelden bij een woning coöperatie. Daar verdien je per jaar 12 punten. Om kans te maken op een huisje waar je krap aan met z’n tweeën zou willen wonen moet je op z’n minst 70 punten hebben. Daar komt nog bij dat de gemeentelijke belastingen excessief hoog zijn á 330 euro per jaar in Groningen. Is dit dan de prijs die hardwerkende studenten die voor hun 23ste afstuderen moeten betalen? De huurtoeslag voor onder de 23 heeft een grens van om en nabij de 377 euro. Daarvoor krijg je in Groningen absoluut NIET een huurwoning die aan die grens voldoet. Voorbeeld: voor een huurhuisje van 22 m2 (alles meegerekend) betaalt men 475 euro kale huur (!!!). Daar komen nog 100 euro service kosten overheen. Gemeentelijke belastingen a 330 euro per jaar. Gas, water, licht. Internet, televisie, verzekeringen… Kortom, als 21 jarige student met een bijbaan die niet bij leent wordt je geacht om minstens 800 euro op te kunnen hoesten per maand om samen te wonen. Belachelijk!

  Beantwoorden
 4. H.C. Vermeulen
  ·

  Mijn dochter van bijna 21 wil ook graag op zich zelf gaan wonen maar loopt ook tegen deze belachelijke regel aan. Ik weet niet wie die 400 euro grens heeft verzonnen maar die huizen zijn Namelijk in Nederland niet te huur! Dit weet men natuurlijk ook in Den Haag maar dat is nu ook de bedoeling van het verhaal, hoeven ze ook geen subsidie te geven. Het is bovendien ook nog zo dat je als Nederlander op een lijst komt te staan en je maar moet afwachten (soms wel 10 jaar) of je een keertje in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Deze regering maakt meer kapot dan ons allen lief is. Jongeren kunnen geen huis meer kopen omdat de regels van heel soepel opeens naar heel streng gegaan zijn, prima maar zorg dan wel dat er voor onze Nederlandse kinderen een huis te huur is. Ik wil/mag misschien eigenlijk niks zeggen maar je hoort telkens er zijn geen woningen beschikbaar. Ook in mijn woonplaats, maar wat zie je dan opeens er komen 10 asielzoeker gezinnen die wel een woning krijgen, prima dat deze mensen worden geholpen natuurlijk maar ik voel me zo langszamerhand wel gediscrimineerd als Nederlander in mijn eigen land waar ik hard voor werk. Den Haag open je ogen eens en ga de straat eens op om te ervaren wat er bij de mensen leeft!

  Beantwoorden
 5. edith schrieken
  ·

  Na heel wat toeters en bellen het voor elkaar dat mijn dochter een inkomen heeft waardoor ze op zichzelf kan. Wat schets mijn verbazing is het voor haar bijna onmogelijk om een huis te huren, omdat ze 21 jaar is en er dus een lagere huur grens voor huurtoeslag is vastgesteld tot 23 jaar. Het huren van een huisje met twee slaapkamers zou haar direct de mogelijkheid bieden om als gastouder haar eigen inkomen te verdienden. Ik snap niet waarom het jongeren op zoveel gebieden zo moeilijk gemaakt moet worden. We zouden zelfstandigheid moeten promoten. Jongeren zijn de toekomst, maar blijkbaar moeten jongeren nog heel lang onder moeders vleugels blijven wonen.

  Beantwoorden
 6. Ray Desm
  ·

  Beste mensen van de tweede kamer,
  Ik ben een volwassenen tussen de 18 en 23 jaar. Ik moet voor mij studie en omdat het thuis niet meer kan op mijzelf gaan. Dit vind ik helemaal niet erg, maar wat stond ik toch stom verbaast te kijken toen ik zag dat ik een woning moet zoeken onder de 400 euro per maand. Natuurlijk is een studentenkamer een optie, maar dan moet deze wel beschikbaar zijn in mijn omgeving en vaak zat schrik niet vallen deze er ook nog best vaak er over. Mijn vraag is nu waarom word ik zo gediscrimineerd in mijn eigen land? Waarom bestaat deze kromme wet? Ik maak mijzelf echt zorgen om mijn toekomst in Nederland. Rijen bij de voedselbank gaan de hoek om, huizen worden weggegeven aan niet Nederlanders, zorg wordt duurder voor ons, aow leeftijd gaat omhoog, eer dat ik pensioen heb lig ik al in mijn kist. Ik word gezien en behandeld als een volwassenen maar op het punt van huursubsidie weer niet? Ik vind dit leeftijdsdiscriminatie en voel me erg gediscrimineerd in mijn eigen land. Graag ontvang ik z.s.m een reactie. Met vriendelijke groet, jonge Nederlander.

  Beantwoorden
 7. Jessica
  ·

  Al een tijdje ben ik opzoek naar een nieuwe woonruimte. Ik ben net afgestudeerd, en ben 21 jaar. Al sinds mijn 18e woon ik op mijzelf op kamers. Hiervoor betaalde ik al 300 euro per maand, voor een kamer van 12 m2. Ondertussen ben ik naar een grotere kamer verhuisd, van 350,-, maar omdat ik nu klaar ben met mijn mbo opleiding, en volgend jaar op de kunstacademie start, heb ik meer ruimte nodig. Mijn ouders zijn binnenvaartschipper, en kan daar door niet “thuis” wonen, aangezien zij werken en wonen op hun schip. Ik krijg dus op geen enkele mogelijkheid een kans om een appartement te huren, omdat ik geen huurtoeslag kan aanvragen. Wat ik ook enorm storend vind, is dat je persé een eigen voordeur moet hebben. Dit betekend dus dat als je op kamers zit, zoals ik, je alsnog de volle mep kunt betalen. Ik heb een aantal appartementen opgezocht. 420 per maand. Als hier huurtoeslag op zou komen, zou ik minder hoeven te betalen, dan dat ik nu voor mijn kamer van 19 m2 betaal. Plus het feit dat ik volgend jaar HBO ga studeren en in het leenstelsel terecht kom, wat allemaal weer piekfijn is geregeld door de Nederlandse overheid! Welkom in Nederland.

  Beantwoorden
 8. Robin
  ·

  Ik ben 19 jaar, ik werk fulltime en ik ga geen opleiding meer volgen. Ik heb een goed salaris waar ik als ik 23 ben en recht heb op huurtoeslag mee rond kan komen. Helaas is het voor mij nog niet mogelijk om op mezelf te wonen omdat ik nog geen huurtoeslag krijg. Waarom krijg ik dit wel als ik 23 ben en niet als ik 19 ben? Ik werk in Rotterdam en moet elke dag anderhalfuur reizen naar mijn werk. De huurprijs van een appartement in Rotterdam ligt rond de 500-550 euro. Nu moet ik nog 3.5 jaar anderhalfuur per dag reizen omdat de maximale huur grens voor huurtoeslag zo laag is voor mij. Over 3.5 jaar is mijn situatie precies hetzelfde alleen dan krijg ik wel huurtoeslag. Zou iemand mij dit kunnen uitleggen?

  Beantwoorden
 9. Kevin
  ·

  Zou zelf ook op mijn eigen willen wonen, maar in verband met de abnormale huursubsidie regels is dit niet mogelijk. De regering zou eens moeten goed bij zichzelf moeten na gaan; ze willen dat we onafhankelijk in dit land kunnen functioneren na onze 18e jaar, en tergelijk wordt iemand van 18 – 23 anders behandeld dan iemand die 23+ is.
  Dat noem ik discriminatie en een dubbele standaard, komt het goed uit om meneer/mevrouw als volwassenen te bestempelen dan wordt dat gedaan. En komt het de regering slecht uit, dan is meneer/mevrouw ineens nog niet helemaal volwassen.

  Er moeten gewoon 3 ‘fases’ komen qua leeftijden:
  1. Kind: 0 – 18
  2. Volwassenen: 18 – pensioenleeftijd
  3. Senioren: pensioenleeftijd+

  In de grondwet staat dat er niet gediscrimineerd mag worden, graag ook daar aan houden!

  Beantwoorden
 10. henk
  ·

  Ik ben 21 en zit met hetzelfde probleem als de mensen hierboven. Het slaat echt nergens op dat iemand die (2 jaar) ouder is dan ik 300 euro meer mag huren om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Toeslagen zijn toch juist bedoelt om iets heelbaar te maken. Om dan een bedrag tot 400 te vergoeden slaat gewoon nergens op. Vanaf 400 euro zou logischer zijn.

  Beantwoorden
 11. Vérena
  ·

  Hallo 2e kamer,

  Als ik zo de bovenstaande reacties lees kan ik hieruit op maken dat één reactie meer van mij niet veel gaat uithalen. Echter ben ik het natuurlijk roerend eens met mijn mede leeftijdsgenoten en pleit ik ook voor het afschaffen van deze leeftijdsgrens. Ik begrijp uw argument over het feit dat het qua kosten dan weer moeilijker wordt rond te krijgen, maar dan kan er dus net zo goed gezegd worden dat niemand meer huurtoeslag krijgt i.v.m. de kosten. Want; waarom iemand van 23 wel (die meestal nog meer verdient ook gezien de leeftijd en ervaring) en iemand van 21 niet die dus een lager inkomen heeft?! Soms zie ik bijna geen andere optie meer dan zelf de politiek in te gaan om te zorgen voor een eerlijke, gelijke, behandeling van inwoners in Nederland. Jullie zijn toch het klankbord voor de Nederlandse samenleving?! Doe hier dan ook alstublieft wat mee, met deze positie en zorg voor een gelijke behandeling!

  Beantwoorden
 12. Tom
  ·

  Hallo,
  Ten eerste is het enigsinds fijn te lezen dat ik niet de enige ben met deze problematiek. Ik ben een 21 jarige Nijmeegse student die samen met zijn vriendin een studio huurt. De kosten van deze studio liggen hoog, maar met zijn tweeën is het nog net reëel. Je zou kunnen zeggen dat wij voor de studio evenveel kwijt zijn als voor een eengezinswoning. Wij zijn heftig opzoek naar een grotere ruimte en voor een vaste basis. Helaas krijgen wij huurtoeslag tot de 409 euro kale huur. Elke woning in de omgeving begint bij een huurprijs vanaf 600 euro. Het is voor ons als drukke studenten dan ook erg lastig om een grotere ruimte te kunnen vinden, terwijl wij met de huurtoeslag van iemand die 2 jaar ouder zou zijn, makkelijk ons eigen ‘stekkie’ zouden kunnen hebben. In het opzicht tegenover mijn medemensen hier boven hebben wij nog geluk met een dubbel loon. Dit betekend overigens niet dat er niet iets zou mogen veranderen!
  Ik hoop werkelijk dat de leeftijdsgrens voor huurtoeslag omlaag gaat, of de verhoudingen meer gelijk worden getrokken. Kamers met een kale huur van 400 euro en een eigen voordeur bestaan namelijk niet.

  Beantwoorden
 13. pieter
  ·

  Vind de overheid het normaal dat ik (19 jaar) maanden op straat heb moeten zwerfen door deze achterlijke wet? En letterlijk nergens anders naar toe kon tot nu toe, waar ik bij een kennis ‘logeer’, omdat ik nergens een huis kan huren en de huisjes die ik ‘Net’ voor in aanmerking had kunnen komen prijzen ze natuurlijk precies 410 euro van de 409 die ik ‘Mag huren’. Zou effe normaal moeten worden hier.

  Over vluchtelingen
  Eerst ons zelf helpen, dan een ander… Nooit in een passagiers vliegtuig gezeten ofzo? Ow wacht, je Vliegt in je eigen van al dat subsidie geld wat jongeren in nood niet meer krijgen. Met niet zo vriendelijke groet, Pieter, (19) die moest zwerfen, omdat mannen in pak niet hun dagelijkse kaviaar kwijt willen.

  Beantwoorden
 14. Lisa
  ·

  Zelfde probleem hier, een tijd particulier kunnen huren maar aangezien die huur redelijk snel omhoog gaat raak ik mijn huursubsidie kwijt. Ik ben over 4 maanden en een jaar pas 23 en dan zou ik weer kunnen huren zoals nu maar in die tijd raak ik mijn zelfstandige plekje kwijt. Belachelijk, want ik woon al jaren gedwongen op mijzelf maar een tegemoetkoming daarvoor nee hoor. Dankjewel fijne overheid!

  Beantwoorden
 15. A.H. Balledux
  ·

  Onder de wat verwarrende naamgeving ‘Afschaffing minimum jeugdlonen’ (verlaging minimum loon leeftijdsgrens) is inmiddels de discriminatie van 21 en 22 jarigen op dat gebied uit de wereld geholpen. Die gaan nu evenveel verdienen als 23 jarigen. Dat kost werkgevers meer. De huurtoeslag discriminatie opheffen zal de overheid meer gaan kosten maar dat dient gewoon principieel even goed wel te gaan gebeuren. Zie de Grondwet. Budget probleem? Een smoes om alles bij het oude te laten. Wel zou ik nog eens goed nadenken over huursubsidie voor 18-20 jarigen. Dat zou via bijzondere (en waar mogelijk bij ouders) verhaalde bijstand kunnen lopen. Kortom, huursubsidie vanaf 21 jaar (= grens financiële zelfstandigheid) en geen idiote maximum huurgrenzen waar toch niemand voor kan huren in de Randstad.

  Beantwoorden
 16. W
  ·

  Tegenwoordig krijgen studenten door een nieuw beleid in de regering geen studiefinanciering meer. Dus alles moet geleend worden. En ja dan ben je de klos als je 3 uren van je universiteit af woont want dan moet je ook nog op kamers aangezien 6 uren reizen per dag geen optie is. De huurprijs van een kamer of zelfstandige woonruimte ligt meestal ver boven de huursubsidie grens. Vooral als je nog maar 18 bent. Kan hier wat aan gedaan worden? Of zijn er uitzonderingen op de regel om toch voor huursubsidie in aanmerking te komen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *