Energietransitie

energietransitie
Vraag aan 50Plus, D66, GL en de VVD (4 maart 2018, kamerlid Sazias, kamerlid Jetten, kamerlid van der Lee en kamerlid Yeşilgöz)
De energietransitie is noodzakelijk dat staat voorop. De regering heeft besloten de energierekening veel zwaarder te belasten en motiveert dat met de noodzaak te verduurzamen en besparen waardoor de verhoging van de nota veel kleiner zal zijn dan op basis van gelijkblijvend gebruik alleen mag worden aangenomen. Tegelijk is er de aankondiging ‘we moeten voor verwarming van het gas af’ en ‘we moeten elektrisch gaan rijden’. Voor nu kunnen we de verzwaring misschien deels afwenden door besparing en isolatie. Echter: Binnen afzienbare tijd worden alle Nederlanders gedwongen veel meer elektriciteit af te nemen om de warmtevoorziening in huis te organiseren en om ’s nachts de auto op te laden. De Nederlandse volksvertegenwoordiging lijkt daarmee met 2 maten te meten. De auto accu als buffer gebruiken is onzin, de auto wordt overdag gebruikt en staat ’s nachts en ’s avonds voor de deur. In plaats van als buffer te kunnen worden gebruikt moeten de accu’s van onze elektrische auto’s ’s nachts worden bijgeladen en dat betekent een extra belasting van zowel het stroomnet als aanslag op onze portemonnee. Overdag kunnen we straks gebruik maken van onze zonnepanelen voor stroom, warm water en verwarming, maar wederom als het echt koud en nodig is, is er geen zon.
Een gemiddeld gezin gebruikt nu ca 3.000 kWh elektriciteit per jaar. Dat is nog te doen met zonnepanelen op eigen dak, hoewel er ’s nachts ook zaken stroom gebruiken zonder aanwezigheid van zon. Een gemiddeld gezin gebruikt ca 1.800 m3 gas per jaar, waarvan ca 720 m2 voor warm water en koken (ca 60 m2/maand). Dat is ca 2 m2/dag. 1m3 gas staat ongeveer gelijk aan 9Kwh. Dus voor warm water en koken hebben we 18 Kwh per dag nodig. Dat is een hoeveelheid panelen die niet meer op een gemiddeld dak past. Hoe gaan we nu ons huis verwarmen? Er worden nu inderdaad woningen gebouwd die nul energie van buiten nodig hebben, echter deze woningen zijn volledig anders opgebouwd mbt isolatie, energie verbruik en op werking. Bestaande woningen kunnen met alle wil en geld van de wereld deze nul energie nooit bereiken. De enige manier om dat te bereiken is alle woningen slopen en duurzame nieuwbouw.
De vraag is nu:
Waarom, als we dit nu allemaal al weten, wordt de belasting op elektriciteit en transport verhoogd en wordt er daarbij als excuus gebruikt dat ons verbruik in de toekomst zal afnemen waardoor de verhoging van de nota mee valt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *