Energie van Zon en Wind

energie
OCF2

Vraag aan het CDA, de PVV en de VVD (22 januari 2011, kamerlid Verburg, kamerlid van Vliet en kamerlid Leegte)
Ik ben een meisje van 11 jaar en zit in groep 8. Ik vind het super dat we in Nederland elektrische auto’s gaan gebruiken. Maar er zit mij iets dwars, want voor de elektrische auto hebben we nog meer elektriciteit nodig. Ik denk dat de elektriciteit ooit wel een keer op gaat, dus daarom bedacht ik om meer windmolens en zonnepanelen te plaatsen in Nederland. Ik snap dat een fabriek waar ze die zonnepanelen maken erg duur is. Mijn vader vertelde mij dat als je zonnepanelen op je huis hebt, dan krijg je zelfs zo veel stroom dat je die stroom weer kunt verkopen. En zo verdient Nederland weer geld en daar kun je de fabriek weer mee betalen. Wat vindt u van dit idee?

Antwoord van de VVD (22/1, kamerlid Leegte)
Ik ken je naam niet, maar veel dank voor je vraag. Ik vind het leuk om te horen dat je zo met dit onderwerp bezig bent. Als je het leuk vindt, kun je altijd een keer met je klas, of je vader langs komen in de Tweede Kamer. Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat elektrische auto’s ook gewoon energie gebruiken. Je hebt ook helemaal gelijk als je zegt dat olie, gas en kolen een keer op zullen raken. Daarom vindt de VVD het belangrijk dat wij gaan zoeken naar alternatieve vormen van energie. In Europa hebben wij afgesproken dat alle landen van Europa in het jaar 2020 20% van hun energie op een duurzame manier opwekken. Met duurzaam bedoelen wij dat het niet komt van kolen, olie of gas. In Nederland praten wij dan snel over windmolens of zonne-energie, maar je kunt ook denken aan energie uit afval of uit bio-massa (daarmee bedoelen wij bijvoorbeeld resten van planten). Misschien vinden wij in de toekomst nog wel andere vormen, wie zal het weten. Met je vader heb je gesproken over zonnepanelen op het dak van je huis. Daar is vaak onderzoek naar gedaan. Op dit moment zijn zonnepanelen nog erg duur. Daarnaast hebben universiteiten uitgerekend dat als wij op alle daken in Nederland zonnepanelen zouden plaatsen, wij ongeveer 4% van onze energie daarmee kunnen opwekken. Dat is maar heel weinig, vandaar dat wij ook moeten zoeken naar andere manieren. Maar het kan natuurlijk heel goed dat je vader zelf een zonnepaneel op jullie dak legt. Dan kun je zelf goed zien wat er gebeurt. Ik heb dat zelf ook met mijn kinderen gedaan.

Antwoord van het CDA (27/1, kamerlid Verburg)
Dank voor je voorstel. Jammer dat je je naam en adres er niet bijzet en ook niet op welke school je zit. Naast eten en drinken (voedsel en water) is en wordt energie wereldwijd heel belangrijk. Maar inderdaad raken ooit de oude bronnen leeg. Geen gas meer, geen olie meer, dan moeten we nieuwe bronnen hebben. Zon en wind zijn daarbij heel belangrijk. Daar zet ik mij ook voor in. Dat is duurzaam en de bron is oneindig. Maar het kost erg veel geld om dat van het ene op het ander jaar te doen. Dat hebben we niet. Daarom doen we het geleidelijk, stap voor stap. Elektriciteit komt nu soms ook al uit windmolens en andere alternatieve bronnen. Nu zijn er al fabrieken die zonnepanelen bouwen en er worden steeds nieuwe mogelijkheden uitgevonden. Daarom betaalt de overheid geen fabriek, maar stimuleert het kopen van zonnepanelen. We stimuleren dus gezinnen om zelf ook te investeren. Dat is een mooi gesprek om thuis te bespreken. Je kunt als gezin ook veel doen aan duurzaamheid. De fabriek is van de ondernemer, klanten zoals jij/je vader en ik kopen en de overheid stimuleert en stelt doelen en regels. Zo werkt een democratie. Veel succes op school en in je leven.

Geen antwoord van de PVV (22/4, kamerlid van Vliet)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *