Eigen Risico Zorg Verzekeringen

zorg

Vraag aan de PvdA de PVV, de SP en de VVD (23 oktober 2012, kamerlid Bouwmeester, kamerlid Klever, kamerlid van Gerven en kamerlid Mulder)
Het is crisis in Europa, kosten lopen op en er moet bezuinigd worden. Nu is bekend dat ook de zorgkosten enorm stijgen, maar we zijn (tegenwoordig waren) trots op ons zorgstelsel. Tot het zorgstelsel op de schop ging heb ik hier dan ook niet zo heel vaak over nagedacht, echter de laatste jaren steeds meer en meer, de reden: omdat het mijzelf keihard raakt. De hogere premie voor mijn zorgverzekering vind ik nog wel kunnen, immers de zorg moet betaald worden, echter kon dit jaren geleden ook maar wel voor een veel lager bedrag. Maar waar de schoen wringt is vooral bij het eigen risico. De naam zegt het naar mijn idee al, je betaalt een deel zelf, immers is het jouw risico. Welnu, met mij zijn er tal van mensen die een chronische ziekte, een aangeboren afwijking of een langdurige ziekte hebben waar ze zelf helemaal niks aan kunnen doen, iets wat ze zelf uiteraard ook liever niet hadden. Ikzelf ben bijvoorbeeld drager van een pacemaker, die heb ik al van kleins af aan omdat ik een hartritmestoornis heb. U voelt hem vast al aankomen als ik u de vraag stel of het eerlijk is dat ik jaarlijks mijn eigenrisico gewoon volledig mag betalen? Daarbij zijn er partijen en politici die dit dan ook nog eens absurd willen gaan verhogen. U bent gelukkig helemaal gezond naar ik mag hopen, echter niet iedereen is dat en wanneer ik een top inkomen had gehad maakte mij dit ook niet veel uit, maar nu maak ik me toch wel zorgen hierover, immers steeds meer van mijn inkomen verdwijnt naar dit soort zaken, waardoor ik mij afvraag of in de toekomst andere dingen nog wel betaalbaar zullen zijn voor mijn partner en mij of mijn kinderen en nog wel tot de mogelijkheden behoort. Maar goed u weet wellicht veel beter dan ik wat uw burgers nodig hebben, dus laat dat eens zien en vertel mij eens hoe u in mijn situatie zou reageren en zou denken over een eventuele verhoging van deze kosten. Een eigen risico is naar mijn mening als ik met een motor aan het stunten ben en ik val, breek mijn arm en ga hiervoor naar het ziekenhuis, maar niet mensen straffen die door een ziekte of handicap of wat dan ook al genoeg gestraft worden, die worden hier goed ziek van.

Antwoord van de SP (23/10, kamerlid van Gerven)
U heeft volkomen gelijk. Het eigen risico is onrechtvaardig en oneerlijk. Het is een straf op ziekte, terwijl diegenen die gezond zijn daardoor een bonus krijgen omdat ze een lagere premie hoeven te betalen. Als het aan de SP ligt schaffen we het eigen risico af en vervangen dat door een systeem waarin de premies volledig inkomensafhankelijk worden en iedereen naar vermogen mee betaalt. In ons plan dat wij in november 2011 hebben gelanceerd heeft het Centraal Planbureau berekend dat driekwart van de Nederlanders erop vooruit gaat als ons solidaire stelsel wordt ingevoerd. U kunt het nalezen via: ‘Driekwart van Nederlanders erop vooruit door zorgpremieplan SP’

Antwoord van de PVV (24/10, kamerlid Klever)
De PVV is tegen verhoging van het eigen risico. Het is geen besparing op de zorgkosten maar het verschuift slechts een deel van de kosten naar de toch al kleine portemonnee van de patiënt. De PVV vraagt zich dan ook af hoeveel mensen hierdoor nog veel zieker zullen worden. Voorstanders van het verhogen van het eigen risico zeggen dat dit nodig is om de zorg voor de toekomst betaalbaar te houden. De PVV vindt dat door deze verhoging van het eigen risico de zorg nu al niet meer betaalbaar is. De PVV wil de zorg betaalbaar houden door het zorgstelsel te verbeteren. Door bureaucratie en verspilling aan te pakken, door de salarissen van managers en specialisten te verlagen, door regelarme instellingen te bevorderen en in te zetten op kwaliteit. Betere kwaliteit leidt uiteindelijk tot gezondere mensen tegen lagere kosten.

Antwoord van de PvdA (24/10, kamerlid Bouwmeester)
U vraagt de mening van de PvdA over de eigen betaling (eigen risico) in de zorg. De PvdA wil goede zorg, dichtbij die beschikbaar en bereikbaar is, nu en in de toekomst. Om dit betaalbaar te houden vraagt de PvdA ook van mensen een bijdrage. Een bijdrage die aan iedereen wordt gevraagd, op basis van inkomen. Sterke schouders dragen zwaarste lasten. Zo willen wij solidariteit creëren tussen ziek en gezond, arm en rijk, jong en oud. Zodat de zorg toegankelijk blijft voor iedereen. U schrijft mij dat u een pacemaker heeft en dus elk jaar de eigen bijdrage / eigen risico moet betalen. Ik hoop dat het ondanks de pacemaker goed met u gaat. Ik betaal de eigen bijdrage / eigen risico ook al jaren, zonder dat ik een chronische aandoening heb. Het komt toevallig (en helaas) zo uit. U en ik kiezen zeker niet om zorg nodig te hebben en we betalen (denk ik) ook allebei liever geen eigen bijdrage. Echter, om het zorgsysteem (dat kwalitatief gelukkig heel goed is) te behouden vragen we ook aan mensen een bijdrage. Ik hoop dat u tevreden bent over de zorg die u krijgt. Zo niet, dan hoor ik dat graag.

Geen antwoord van de VVD (23/1, kamerlid Mulder)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

3 reacties


  1. ·

    Allereerst dank voor uw reacties, het doet me goed dat er partijen zijn die het eens zijn met het feit dat mensen die hier niet om vragen extra “gestraft” worden met hogere zorgkosten. De reactie van de PvdA vind ik dan weer kort door de bocht. U betaald ook jaarlijks uw eigen risico zegt u, kan zo zijn en wil ik best geloven. Maar leg uw salaris eens naast dat van een gemiddelde burger in Nederland, mensen die hard werken om hun hypotheek etc. te betalen, die keer op keer de ene naar de andere lastenverzwaring door hun strot geduwd krijgen, maar er zelden of nooit iets voor terug krijgen (denk o.a. maar aan het kwartje van kok). Nederland is naar mijn mening op dit moment fout bezig, wat er was wordt afgebroken en met de huidige partijen (PvdA,VVD) heb ik er persoonlijk een hard hoofd in dat het beter zal gaan, waarom zult u denken, nou Mark Rutten heeft zijn punt over de hypotheekrente aftrek bijvoorbeeld al laten vallen, hoezo kiezers bedrog, dit was voor de VVD toch een punt dat stond als een huis? Ik hoop dat er nog iets goeds uit rolt, maar anders is mijn vertrouwen in de politiek toch gedaald tot een absoluut nulpunt.

    Beantwoorden

  2. ·

    Mijn enige opmerking is: Zet hem op oppositie. Hier ligt nog een stevige klus voor jullie.

    Beantwoorden

  3. ·

    Ik vind nog het ergste dat er nog bovenop je eigen risico, ook nog kosten doorberekend (Menzis, ik weet niet of dat bij elke verzekering is) worden die volgens deze verzekeringmaatschappij boven hun budget vallen. Dus bovenop het eigen risico ontvang ik ook nog eens nota’s van de extra kosten die ze bij het ziekenhuis kwijt zijn, in plaats van het ziekenhuis te verplichten niet meer te declareren dan is toegestaan. Het is toch te triest voor woorden!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *