Bontkragen op Winterjassen

bontkragen
foto: Vde2eK

Vraag aan de PvdD (kamerlid Thieme)
Tegenwoordig zie je veel winterjassen met een bontkraag. Hoe is het in Nederland geregeld, de meeste bontwinkels zijn verdwenen, dan neem ik aan dat de dieren gevild worden in het buitenland. Om welke dieren gaat het dan, volgens mij gaat het om hondenbont. Mag dit, en willen we dat?

Antwoord van de PvdD (24/11, kamerlid Thieme)
In Nederland is de import van honden-, katten- en zeehondenbont al verboden, net zoals het fokken van chinchilla’s en vossen ten behoeve van bont. De import van vossen- en chinchillabont is nog niet verboden. Op de website van de dierenwelzijnsorganisatie Bont voor Dieren kunt u meer informatie vinden over de bontkragen op winterjassen en de herkomst van dit bont (zie de website bontvoordieren voor meer informatie). In Nederland worden nertsen nog massaal voor bont gehouden: bijna 800.000 moederdieren en jaarlijks meer dan 4 miljoen jonge dieren worden van hun vel worden gestript. Met het welzijn van deze nertsen is het slecht gesteld. Nertsen zijn niet-gedomesticeerde dieren die niet gewend zijn aan mensen en in de natuur een groot territorium hebben om te jagen. In de kleine kooien vertonen ze door verveling en stress zelfbeschadigend en gestoord gedrag. De Partij voor de Dieren wil een totaalverbod op houden en doden van dieren voor hun pels en wil dat bij kleding en andere producten duidelijk is of er gebruik gemaakt is van dierlijke producten als bont, dons en konijnenhaar, zodat de consument weet wat hij of zij koopt. Wij dringen dus aan op verplichte etikettering met heldere informatie. Daarbij pleit de Nederlandse regering dankzij een motie van de Partij voor de Dieren voor een Europees verbod op het fokken van nertsen voor hun pels.

1 reactie


  1. ·

    Ik heb liever dat het verkopen van bont ook helemaal verboden wordt. Ik snap niet dat in een progressief land als NL we gewoon toestaan dat de jeugd steeds meer bontkragen draagt, die bijna altijd op extreem gruwelijke manier is geproduceerd. Het is hier verboden dieren te mishandelen, waarom staan we dan wel toe om het resultaat van extreme mishandeling te importeren, verkopen en dragen?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *