Boeterente Hypotheek

boeterente

Vraag aan het CDA, D66 en de VVD (25 mei 2014, kamerlid Knops, kamerlid Verhoeven en kamerlid van der Linde)
De wens wordt steeds groter dat mensen sneller hun hypotheek inlossen. De meeste hypotheek overeenkomsten hebben echter buiten een percentage van voortijdig aflossen, een boeterente indien je meer dan dit wilt aflossen. Is het misschien een idee om deze boeterente in zowel bestaande als nieuwe hypotheek overeenkomsten af te schaffen? Het nodigt namelijk niet uit om meer af te lossen als je daar boven op een boete moet betalen.

Antwoord van de VVD (26/5/14, kamerlid van der Linde)
Het is een interessante gedachte en er is geen beletsel om dat met uw bank af te spreken, maar het maakt uw hypotheek een stuk duurder. Wanneer u uw hypotheek afsluit, leent uw bank elders (ongeveer) diezelfde hoeveelheid geld voor (ongeveer) dezelfde looptijd. Zou u onbeperkt mogen aflossen, dan wacht u natuurlijk tot de rente is gedaald en zoekt u een nieuwe, goedkopere hypotheeklening. De bank blijft dan zitten met een hoogrentende verplichting elders. Dat risico kan de bank alleen nemen als er ook een hogere vergoeding tegenover staat. In de Verenigde Staten is dat meestal wel het geval.

Antwoord van D66 (11/7/14, kamerlid Verhoeven)
D66 wil dat aflossen de norm wordt. Daar past geen boeterente bij. U oppert daarom een interessant idee. Banken kunnen nu een boeterente opleggen als mensen hun hypotheek eerder aflossen dan verwacht. Hypotheekverstrekkers lopen bij vervroegde aflossingen geld mis, omdat ze minder rente ontvangen naarmate hun klanten hypotheekschulden afbouwen, daarom vragen banken een boeterente. Dit moet anders dan we in het verleden hebben gezien. Er is gelukkig ook al wel het één en ander gebeurd. Bij de meeste banken kunnen klanten hun hypotheek boetevrij aflossen als die ‘onder water’ staat en zijn de regels versoepeld voor mensen die eerder kunnen aflossen met geld dat belastingvrij aan hen is geschonken. Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat consumenten eenmalig een belastingvrije schenking mogen krijgen van maximaal een ton. Dat bedrag moeten ze gebruiken voor het kopen van een huis, een verbouwing of het aflossen van de hypotheekschuld. Bij de meeste banken hoeft over zo’n belastingvrije schenking geen boeterente meer betaald te worden. D66 vindt dat ook mensen die zelf gespaard hebben de mogelijkheid moeten hebben om boetevrij af te lossen.

Geen antwoord van het CDA (25/8/14, kamerlid Knops)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *