4 reacties


 1. ·

  Beste vragensteller,
  Omdat er vanuit de politiek over het algemeen weinig concrete informatie komt waar u ook echt iets mee kunt, zal ik proberen de vraag wat inhoudelijker te beantwoorden.
  Feit is dat ook de politiek in uw specifieke geval niet veel kan doen, behalve zich hard te blijven maken voor de mogelijkheden van het treffen van een betalingsregeling. Per 1 juli 2015 is dit namelijk wél mogelijk, maar alleen voor oude zaken. Dat is natuurlijk niet genoeg Ook de mensen die in de problemen zijn gekomen door een boete die is opgelegd vóór 1 juli 2015 moeten van deze regeling gebruik kunnen maken. Gelijke monniken, gelijke kappen. De praktijk is op dit moment anders. Is uw geval voor het CJIB schrijnend genoeg, dan kunt u wel een betalingsregeling treffen. Maar dan moet u ook echt van een minimum inkomen leven en bij voorkeur meerdere schulden hebben. Uw boete moet dan ook meer dan 900 euro bedragen, maar dat moment komt er (als ik uw verhaal goed begrijp) er vanzelf aan. Als u niet tot de schrijnende gevallen hoort (naar maatstaven van het CJIB, welteverstaan) dan heeft u vooralsnog pech. De boete wordt overigens twee keer verhoogd. Dit is dus niet ‘onbeperkt’.
  Toch is het belangrijk om aan het CJIB te blijven aangeven dat u een betalingsregeling wilt. Dit heeft u nodig als bewijsmateriaal bij een eventuele rechtszitting als het OM u wilt gaan gijzelen om u tot betaling te dwingen. De rechtszitting kan voor u uitkomst bieden, omdat de rechter kan besluiten om alsnog een betalingsregeling te vorderen. Dat u dat wilt, kunt u natuurlijk ook aan de rechter aangeven! Mocht het CJIB bedragen van uw rekening gaan afschrijven, let dan goed op uw beslagvrije voet. Ook het CJIB (het OM) mag u niet onder uw beslagvrije voet laten komen, maar heeft in de praktijk lak aan deze wettelijke regels. Teken in dat geval direct protest aan, of nog beter, schakel een advocaat in. Indien het CJIB uw rijbewijs wil innemen en u kunt aantonen dat u niet in staat bent de boete te betalen, is een gang naar de rechter eveneens aan te raden. Een dwangmiddel mag alleen worden ingezet als u in staat bent te betalen, maar dit weigert te doen.

  Ik denk dat de volgende artikelen voor u interessant zijn:
  http://cel34.nl/span-kort-geding-aan-tegen-de-staat-bij-gijzeling/
  http://cel34.nl/span-kort-geding-aan-tegen-de-staat-bij-gijzeling/
  http://cel34.nl/betalingsregeling-cjib-huidige-zaken/
  http://cel34.nl/openstaande-boetes-wat-kan-ik-doen/
  Veel sterkte en vooral succes!
  Cel34.nl

  Beantwoorden
 2. Rob
  ·

  Zelf flink in de problemen. CJIB heeft betalingsregeling niet geaccepteerd. Het heeft al te lang geduurd. Probleem waardoor is niet bespreekbaar. Vervolgens twee auto’s in beslag genomen en dus nu ook eigen bedrijf niet meer draaiende. Andere schuldeisers gingen akkoord met betalingsregeling alleen door CJIB moest een ( getoetst / uitgezocht) levensvatbaar bedrijf opgedoekt worden. Wanneer CJIB wel akkoord was gegaan, dan hadden we nu nog inkomsten uit eigen zaak. En hadden we het goed kunnen oplossen. Nu is gelukkig door rechter het verzoek tot gijzeling afgewezen. Enigste pluspunt. Over een jaar komt CJIB weer. Wij leven van een minimale Wajong. 850 euro. Momenteel heb ik geen werk. Mijn dank.

  Beantwoorden
 3. AS
  ·

  Geachte heer/mevrouw, In september ’15 reed ik abusievelijk door rood op een kruising waar nooit verkeerslichten hadden gestaan. Mijn schuld, ik had oplettender moeten zijn. De boete was €237 en daar wilde ik voor instaan, maar als alleenstaand moeder heb je dat niet ineens bij elkaar. 3 dagen betaalde ik deze boete te laat en er volgde een herinnering. Mijn schuld dat ik deze niet goed had gelezen en er vanuit ging dat mijn betaling deze herinnering had doorkruist en dacht het afgedaan te hebben. Er volgde een 2e herinnering van €460, dus ik ging me inlezen in het beleid van CJIB en realiseerde me dat de overtreding me wederom door eigen schuld in totaal €697 kostte. Een rib, maar blijkbaar heeft het CJIB wettelijk gezien het recht om dergelijk zware maatregelen op te leggen. Boete van een paar dagen te laat had ik nog begrepen, maar in verhouding vind ik dit niet staan. Een geplande midweek weg met de kinderen in de voorjaarsvakantie heb ik nu kunnen annuleren. Wederom begrijp ik dat dit alles door mijn toedoen is, de kinderen helaas minder. Wat mij onrust geeft is dat wij nog IETS in te leveren en annuleren hadden, maar zij zetten op deze wijze alle andere mensen die dat niet kunnen ENORM met hun rug tegen de muur, door een enorme trap na te geven, terwijl het feitelijk niet eens over wanbetaling gaat. Zijn deze verhogingen niet van buiten deze tijd? Een paar tientjes boete is voor de minima al een straf en waarom mensen financieel op de spits drijven wanneer de media bol staat van deze discussie, omdat het CJIB mensen tot celstraf aan toe het vuur aan de schenen legt. Ik wilde geen betalingsregeling, maar de eer aan mezelf houden door de boete in 1 keer, hetzij met een paar dagen vertraging te voldoen, de narigheid die dat oplevert, druist enorm tegen mijn rechtsgevoel en dat van vele mensen in. Is het CJIB dan niets anders dan een geautomatiseerde boete-machine?
  Graag verneem ik uw reactie. Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden
 4. G. Jalink
  ·

  Aangezien ik niet meer aan de verplichting kon voldoen om mijn maandelijkse zorgpremie te betalen ben ik door mijn verzekeringsmaatschappij aangemeld bij CAK, voorheen Zorginstituut Nederland. Tevens heb ik al een afbetalingsregeling bij een incassobureau. Ik vraag mij in dit geval af waarom er ook nog eens een boete moet worden opgelegd? Dit levert alleen maar meer problemen op t.a.v de maandelijkse betaling van deze boete. In eerste instantie betaalde ik € 200 per maand maar gezien ik ook nog eens maandelijks € 134 moet betalen, is het bedrag verlaagd naar € 75. Nu duurt het dus ook weer langer voordat ik het totale openstaande bedrag heb terugbetaald en doordat ik de boete niet of nauwelijks kan betalen krijg ik weer te maken met beslaglegging. Waarom kun je geen betalingsregeling treffen voor de maandelijks te betalen boete? Dit voorkomt in ieder geval meer financiële problemen. Bovendien wordt er in ieder geval maandelijks wel iets betaald. Ik wil wel betalen maar mijn inkomen ligt op bijstandsniveau. Kan hier echt niets aan gedaan worden?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *