Blootstelling aan Houtrook

blootstelling
Vraag aan het CDA, D66, GL en de VVD (16 februari 2018, kamerlid von Martels, kamerlid van Eijs, kamerlid Kröger en kamerlid Ziengs)
Wij zijn houtrook gedupeerden. Wij hebben een WTW balansventilatie en de buren hebben een houtkachel met alle gevolgen. Bij verkeerde wind wordt de houtrook bij ons naar binnen gezogen. De gemeente en GGD willen / kunnen ons niet helpen. Wij moeten maar met de toolkit bij onze buren langsgaan. Wie bedenkt zoiets? Een gedupeerde moet bij zijn buren langsgaan. Met het risico dat de overlast alleen maar erger wordt. Waarom maakt de overheid zich druk om fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, maar maakt het niet uit dat omwonenden wel worden blootgesteld aan houtrook, dat veel schadelijker is (ultra fijn stof en fijn stof) en waaraan de blootstelling frequenter is? Wie kan dat uitleggen bij de overheid? Waarom mag nergens gerookt worden en moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan houtrookoverlast? Waarom worden wij niet beschermd door de overheid? Waarom hebben wij geen recht op schone lucht? Graag ontvangen wij een reactie en willen aandringen om nu toch met echte maatregelen te komen voor de blootstelling aan houtrook (dus niet alleen maar naar de toolkit verwijzen).

Antwoord van het CDA (20/2/18, kamerlid von Martels)
Hoe kan ik overlast door houtrook voorkomen of verminderen? Deze vraag wordt ons als fractie steeds vaker gesteld. Daarbij bovendien de wens om landelijk beleid te formuleren.
Alvorens in te gaan op deze specifieke vraag moet wel duidelijk zijn welke middelen de Rijksoverheid heeft maar ook wat de gemeente nu al kan doen. Voor het CDA is subsidiariteit één van de leidende beginselen en daarmee bedoelen wij dat verantwoordelijkheden worden neergelegd, zo dicht mogelijk bij de mensen die het betreft. De Rijksoverheid moet niet iets doen dat door de lokale overheid kan worden afgehandeld. De gemeente heeft nu al mogelijkheden om maatregelen te nemen om op te treden. Dit zou eventueel kunnen met een regulerend kader. Er zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor gemeenten om bij het opstellen van het Amvb Besluit ’Bouwwerken Leefomgeving’ onder de Omgevingswet dit zelf via het Omgevingsplan te regelen.
In de toolkit ’Houtstook door particulieren: hoe voorkom je overlast?’ staat meer informatie en stappenplannen voor het stoken van hout. Als fractie zijn we er ons van bewust dat deze toolkit nog niet afdoende is en proberen wij mee te denken over oplossingen zodat gemeenten hier mee hun voordeel kunnen doen.

Reactie vraagsteller op 21 februari 2018:
Helaas geeft u een erg zwakke reactie waaruit blijkt dat het CDA er niet is voor de Nederlandse burgers. U refereert naar de toolkit. Dat is echt geen oplossing. Een gedupeerde moet met de toolkit bij de buren langs, terwijl normale gesprekken vaak al niet meer mogelijk zijn en met het risico dat de overlast alleen maar toeneemt. Als er een onderzoek gedaan wordt naar het succes van de toolkit, dan wordt snel duidelijk dat de toolkit niets heeft bijgedragen aan vermindering van het probleem. Lekker makkelijk om burgers onderling het uit te laten vechten.

Zou u onderstaande vragen willen beantwoorden?

  1. waarom maakt de overheid zich druk over fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen, maar is blootstelling van omwonenden aan houtrook, dat veel schadelijker is, toegestaan?
  2. waarom mag nergens meer gerookt worden, moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan het houtrookoverlast probleem?
  3. waarom beschermt de overheid ons niet?
  4. waarom hebben wij geen recht op schone lucht?
  5. er is een Platform Houtrook opgericht door de overheid, maar klopt het dat het CDA daar niets mee te maken wil hebben als ik uw reactie lees?

Ik lees op internet: Stientje van Veldhoven (D66) wil schone lucht in vrouw.nl op 12 maart 2017 – Stientje wil dat haar kinderen als ze groot zijn ook nog schone lucht kunnen inademen.
Ons gezin, ook mijn kinderen, hebben nu al geen schone lucht meer en ik kan ze gewoon niet helpen. Een vader en moeder die hun kinderen niet kunnen helpen aan schone lucht. Dat kan dus gewoon in Nederland in 2018? Weet u hoe slecht je je dan voelt? Wij kiezen hier niet voor. Wij zijn radeloos. Het is in ieder geval duidelijk wat het standpunt van het CDA is. Dit standpunt zal via social media gedeeld worden.

Geen antwoord van D66 (16/5/18, kamerlid van Eijs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van GL (16/5/18, kamerlid Kröger)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (16/5/18, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

76 reacties


  1. ·

    Wij wonen in een wijk met warmte terugwinsysteem, oftewel wtw. Energiezuinig , alleen wij trekken om 18.00 uur de stekker eruit, het systeem filtert de binnen met de buitenlucht, dus ook helaas die ziekmakende openhaardlucht komt dan naar binnen. Ons huis wordt dan verziekt, zeker wanneer het niet waait. Is niet bespreekbaar met de buren, wij zijn zeikerds.

    Beantwoorden

    1. ·

      Wij hebben precies hetzelfde probleem. In welke gemeente wonen jullie? Houtkachels en WTW systemen gaan niet samen. Hier moet tegen opgetreden worden.

      Beantwoorden

      1. ·

        Hier idem dito. Balansventilatie / WTW. Zodra een houtkachel aangaat zit je in een huis vol met rooklucht. Het wordt letterlijk de woon, slaap en babykamer ingeblazen. WTW uitzetten en alle ramen luchtdicht is enige manier het buiten te houden.

        En de dure fijnstoffilters helpen niet tegen de geur, etc. slechts tegen een gedeelte van de fijnstof die binnenkomt.

        Gewoon niet stoken met code rood/oranje als stookwijzer.nu dat aangeeft en een buur er ooit al over is begonnen, zou in ons geval al heel veel helpen. En als de stoker dat niet goedschikt wil, dan moet een wet uitkomst bieden.


  2. ·

    Graag een vraag wanneer er eens wat aan Houtkachels en Openhaarden word gedaan. Rondom ons huis word je gek van de stank. Het gaat Dag in Dag uit maar door met stoken bij alle weersomstandigheden. Wij hebben circa 12 openhaarden in de straat waar wij wonen. Zelf heb ik long problemen en ook onze dochter die 1 Huis verder woont. Het gaat van ’s morgens vroeg tot diep in nacht maar door en vraag je aan de buren om wat rekening te houden met een ander dan krijg je een negatief antwoord, want wij stoken wanneer wij willen. Ook hebben wij dit doorgegeven aan de GGD.

    Beantwoorden

  3. ·

    Wat een publiek geheim is dat bij het verbranden van geïmpregneerd hout de volgende stoffen vrijkomen: Chroom-6 en Arsenicum. Volgens de kwalificaties is Chroom-6 schadelijker dan asbest. Het RIVM beschikt over onjuiste onderzoeken die stellen dat Chroom-6 omgezet wordt naar Chroom-3. Dat is helaas niet waar. Tevens heeft de overheid heel vaak verteld dat bij branden er geen schade was voor de volksgezondheid. Als je de leugen maar vaak genoeg verteld dan geloven mensen dat. Het zou de overheid sieren om hierop terug te gaan komen en de Waarheid te vertellen.

    Beantwoorden

  4. ·

    Wij hebben ook vriendelijke buren die maar door blijven stoken. Wij hebben er al tig X wat van gezegd. Ze lachen ons recht uit in het gezicht. En gaan gewoon rustig door met branden. Ik zit met mijn longen. Elke week maak ik mijn vensterbank schoon en er komt een zwart laagje er af, get ver.

    Beantwoorden

  5. ·

    Goedemorgen allemaal
    Wanneer word het nu eens tijd dat er in elke gemeente een permanente stook verbod wordt ingevoerd. Zodat iedereen normaal kan leven en niet als een kluizenaar moet leven in zijn eigen huis .
    Iedereen moet eens beseffen DE HOUTSTOKERS dat het onmogelijk is voor mensen met een longziekte OM NORMAAL TE KUNNEN LEVEN IN EEN OMGEVING WAAR ELKE DAG ZEER SCHADELIJKE STOFFEN UIT DE SCHOORSTEEN GEBLAZEN WORDEN!!!

    Beantwoorden

    1. ·

      Volledig mee eens. Vanwege de schadelijkheid voor de gezondheid en de stankoverlast moet het stoken van hout zsm verboden worden. BMW

      Beantwoorden

  6. ·

    Ik heb zelf een pizza oven op hout en een BBQ op kolen. De BBQ is een kamado type (Big Green Egg) die heel weinig rook afgeeft en ook weinig houtskool verbruikt want alle warmte blijft door de geïsoleerde wanden binnen, en na het BBQ doof je het vuur door alle luchtgaten af te sluiten. Daar hebben de buren totaal geen last van. Voor de pizza oven gebruik ik alleen schoon hout van fruitbomen dat minstens 3 jaar gedroogd is. Toch komt daar bij het aanmaken flink wat rook vanaf, dus waarschuw ik de buren links en rechts even als ik pizza ga bakken, zo’n 12 keer per jaar. Dan kunnen ze hun ramen sluiten en was binnen halen. Iedereen blij.
    Andere mensen in de straat hebben soms ook een vuurkorf of allesbrander die ook slechts incidenteel aan gaat. Maar als ik de reacties hierboven lees dan zijn wij niet het probleem, maar juist de mensen die hun gas-of oliekachel de deur uit gedaan hebben en hout als enige verwarming hebben. Zij trapten in de leugen dat hout verbranden klimaat-neutraal is. Het hout dat je in 20 minuten opstookt doet er echter wel 80 jaar over om weer een grote boom te worden. Onbegrijpelijk dat de milieuorganisaties daar mee ingestemd hebben.
    Ik pleit dus voor een stop op het bijstoken van biomassa in energiecentrales, en een ontmoediging van volcontinu houtkachels in woonwijken. Dan kunnen we nog lang in vrede incidenteel BBQen en pizza bakken.

    Beantwoorden

  7. ·

    Dat de politiek er niet echt wat aan doet, zou dat komen omdat hier veel mensen bij zitten, die zelf zo’n stinkkachel hebben…?? Dat het stookseizoen inmiddels weer is begonnen, is bij mij wel duidelijk! Stank overal… De politieke partij, die het serieus wil oppakken, krijgt de volgende keer mijn stem. Maar welke?

    Beantwoorden

    1. ·

      Het is voor mij reden om alle partijprogramma’s er weer op na te gaan pluizen…
      Het coalitiesysteem heeft zijn goede kanten, maar een nadeel is dat partijen uiteindelijk vaak te veel water bij de wijn doen, zelfs als het gaat om hun eigen uitgangspunten, (en dus de redenen waarom de burger juist die ene partij kiest) en dan blijf je als kiezer weer met een kater zitten.

      Beantwoorden

  8. ·

    Met dezelfde snelheid als er bomen worden gerooid, neemt het aantal houtkachels en vuurkorven in dit dorp toe. Inmiddels zijn we omgeven door rokende schoorstenen. Het heeft geen zin om stokers zelf te benaderen, zoals de gemeente suggereert, een klacht wordt je hier kwalijk genomen en met steeds meer stokers om je heen wordt je een paria. De sfeer in de buurt wordt er dus niet beter op. Er is goede wil bij de handhavingsmeneer, hij kan op iemand afstappen als er zwarte rook uit een schoorsteen komt, maar als het grijze of witte rook is en de stoker roept luidkeels dat ie alleen droog hout stookt, dan heeft ook de handhaver geen poot om op te staan.
    We lopen al een tijdje niet meer rond in berenvellen en gewapend met houtknuppels of pijl en boog, maar het houtvuur is gebleven, heilig verklaard, een grondrecht voor velen, al zijn we nu met een paar mensen meer en wonen we in centraal verwarmde gebouwen op en kluitje.
    Het is zinloos om te hopen op gezond verstand of goede wil waar het om stookgedrag gaat. Men stookt gewoon en de ander zeurt maar een beetje over zijn longen. Zalvende oplossingen werken niet, de houtstokers zijn daar niet of nauwelijks gevoelig voor.
    Wat nodig is, zijn keiharde regels, verbod, dus landelijke wetgeving en dan vooral ook handhaving. Welke partij laat zijn gezond verstand eens werken?
    Roepen dat iedereen van het gas af moet zonder eerst een (goed onderzocht) alternatief te regelen, daar hebben we niets aan. Als niemand meer gas mag stoken, staan de houtkachels klaar om het warm te stoken. Sterker nog, wij spraken mensen die overwegen speciaal een houtkachel aan te schaffen in geval we inderdaad van het gas af moeten… Zover is in Den Haag kennelijk nog niet doorgedacht.
    In een samenleving vallen sommige zaken onderling niet of nauwelijks te regelen, daarom kiest een volk dan ook een volksvertegenwoordiging en wordt er een regering gevormd.
    Onze gekozen vertegenwoordigers kunnen het niet iedereen altijd helemaal naar de zin maken, maar als het gaat om houtstoken en de plaatselijke effecten daarvan op luchtkwaliteit en gezondheid, is er al veel onderzoek gedaan. Het is allemaal bekend.
    Een simpel verbod op houtstoken is afdoende en de plaatselijke handhavers kunnen er mee uit de voeten.

    Beantwoorden

  9. ·

    Ook hier in een Fries dorp veel last van stankoverlast. Op gesprek geweest bij overburen met een houtkachel omdat ik fysieke klachten kreeg (o.a. hoofdpijn, misselijk, brandende ogen). Zij zeiden rekening met de weersomstandigheden te houden en verwezen naar nog eens vier andere omwonenden met een houtkachel, die meer waarschijnlijk voor de overlast zouden zorgen. Tsja, en dan ben je uitgepraat. Vriendelijke mensen overigens hoor, en ze staan wettelijk gezien – helaas – nu nog in hun recht. Het stinkt regelmatig in mijn tuin en als ik de boel niet op tijd dicht doe, ook in mijn huis. Net op de fiets rond een uur of vier een ritje van 10 minuten naar het centrum gemaakt om ‘even frisse lucht te happen’. Er was onderweg werkelijk waar geen straat te vinden waar het niet stonk. Roken wordt overal verboden, diesels mogen niet meer, maar de houtkachel is aan een enorme opmars bezig; dat klopt toch niet? Ik las onlangs het zeer treffende commentaar van iemand op internet: ‘ We waren blij toen de hout- en kolenkachels verboden werden, eindelijk geen stank meer. En nu zitten we er weer middenin. Mensen, het is 2018, geen 1850!’ Hoop serieus dat er wettelijke maatregelen tegen houtstook worden genomen, maar de handel in hout- en palletkachels tiert welig momenteel, heb er dus een hard hoofd in.

    Beantwoorden

  10. ·

    Hallo allemaal !!!!!!
    De enige oplossing is allemaal na den haag met gele hesjes .

    Beantwoorden

  11. ·

    Door dat ik astma heb en constant ziek ben zodra de houtkachels aan gaan DAAR HEEFT DE TWEEDE KAMER GEEN BOODSCHAP AAN
    DE HOUTSTOKERS
    WORDEN GOED BESCHERMD WAAROM VERBIEDEN ALS DE SCHAT KIST GOED GEVULD WORD ALLEEN AL DOOR DE MEDICIJNEN DIE DE MENSEN MOETEN IN NEMEN OM NORMAAL TE KUNNEN LEVEN .

    Beantwoorden

  12. ·

    Allemaal duidelijke verhalen alleen de politiek luistert niet. Het is makkelijker om automobilisten aan te pakken. Ook ik moet s’avonds alles dicht doen om rook te vermijden op de slaapkamer en ben astmatisch. De buren zitten lekker warm bij de kachel en dat begrijp ik ook wel, maar wat er uit de schoorsteen komt wordt meestal niet over nagedacht. Ik wil niet ruziën met de buren want daar word niemand beter van. Het probleem ligt bij een slappe politiek die geen stappen durft te ondernemen.
    Vr gr Jan

    Beantwoorden

  13. ·

    Het zou al heel erg helpen wanneer mensen bereid waren de overlast voor anderen te beperken. Maar dat is men kennelijk niet. Daarom lijkt het nodig, in ieder geval zéér wenselijk, dat er wetgeving komt die eisen stelt aan de uitstoot van de verbrandingsgassen. Dit zou nooit toegestaan moeten worden onder het hoogst bewoonde niveau in de directe omgeving. Simpel gezegd: er zouden (toren)hoge afvoerkanalen moeten komen. Mensen die zonodig willen stoken moeten daaraan dan maar voldoen. Het woongenot van mensen die zelf geen overlast veroorzaken moet belangrijker zijn dan de huidige vrijheid om je rotzooi maar bij een ander neer te leggen. Als dan maar afgedwongen moet worden dat stokers hun uitstoot verleggen naar een plek waar die voor minder tot geen overlast zorgt, dan kunnen ze toch het genot ervaren waarvoor ze het doen. Als het dan echt zo belangrijk voor ze is, hebben ze dat er vast wel voor over. Maar ja, het is wel gemakkelijker om iemand die je erop aanspreekt te zien als boosdoener.

    De politiek laat het wat dit betreft zeker afweten en vaak is het ook nog zo dat de veroorzakers gewoon ondersteund worden bij het veroorzaken van de overlast door erop te wijzen dat er niets tegen gedaan kan worden. Want ja, dat is ook voor de politiek gemakkelijker.

    Wellicht moeten de slachtoffers van deze acute en directe milieuverontreinigers het voorbeeld van de boeren volgen. Milieuwetgeving is misschien nodig en ja, het is wel belangrijk dat we denken aan de wereld van over een jaar of 30, maar we leven allemaal nú en we hebben nú schone en frisse lucht nodig. Dat is belangrijker dan wat er over 30 jaar gebeurt. Velen van ons zullen dat sowieso niet meer meemaken, maar als we nú de directe woonomgeving verbeteren, dan zal dat vanzelf ook al zorgen voor een verbetering over 30 jaar.

    Beantwoorden

  14. ·

    Zes maanden per jaar stinken wij weg in het centrum van Noordwijkerhout; als de R van Rook in de maand is. Praten met de (asociale) stokers is op niets uitgelopen. We zijn uit pure wanhoop overgestapt op prijzig filterdoek dat we in de ventilatieroosters van ons nieuwbouwhuis hebben gepropt. En op elke etage staat een luchtreiniger energie te verslinden. Het helpt een beetje. Ramen dicht en de moord stikken maar; want de stokers stoken nu nog vaker uit angst voor een iets hogere gasrekening. Dankzij de zo fijn breed uitgemeten meldingen in de media. De gemeente Noordwijk , waartoe Noordwijker(brand-) hout behoort, onderneemt niets met als argument dat er te weinig onderzoek naar de gezondheidseffecten van stoken is gedaan. Daarnaast beroept zij zich op het ontbreken van landelijke regelgeving die stoken verbiedt. Ook GGD en politie beroepen zich hierop. Zij kunnen niets tegen de overlast ondernemen. Het is onbegrijpelijk dat met de CO2 emissie- verdragen in de wereld onze Nederlandse overheid niets tegen hout stoken onderneemt. Brazilië zet in op minder houtkap en hier stookt men de pallets die her en der gratis zijn af te halen gretig op. Supermarkten en doe-het-zelf ketens adverteren met vuurkorven en haardhout. Het is zo gezellig.

    Een kleine opsteker is dat de vlammen naast brandstof ook zuurstof nodig hebben, veel zuurstof. En de zuurstof komt , vermengd met grote hoeveelheden giftige verbrandingsstoffen uit de schoorsteen weer net zo hard het huis van de stoker binnen als hij eruit wordt gepaft. Ik heb twee vurige liefhebbers van de open haard gekend die aan longkanker zijn overleden. Ze zijn beiden gecremeerd, dat was hun wens. Overheid , waarom verbiedt u het stoken in ons dichtbevolkte land niet? De Haagse vreugdevuren zijn ook weer toegestaan. Maar niet op het binnenhof. Dat is dan weer jammer.

    Beantwoorden

  15. ·

    Hier in het zuiden van het land ook een paar buren die hun 40 jaar oude kachel bijna dagelijks stoken. Enorme kap op de schoorsteen zodat de rook fijn naar beneden slaat. Meerdere malen aan hun deur geweest om te vragen of ze wat meer rekening met ons kunnen houden maar dat gaat van kwaad tot erger. Stooktips gegeven waaronder het aanmaken volgens de zwitserse methode maar dat is allemaal onzin want ze steken hun vuur al 40 jaar van onderaf aan. Toolkit houtrook is ronduit kansloos. Politiek is laks en de helft heeft waarschijnlijk zelf een open haard of kachel. Mensen gaan er aan onder door maar er wordt geen actie ondernomen. Mensen die zeggen dat klagers over houtrook ook hun auto maar moeten laten staan hebben het al helemaal niet begrepen: auto’s hebben tegenwoordig allemaal een katalysator, worden jaarlijks gecontroleerd op uitstoot en mogen de weg niet op als ze niet aan de norm voldoen. Laten we dit vooral ook voor houtstook gaan invoeren, met daarbij een stookbewijs die je moet halen om je kachel te mogen aansteken. Voor de duidelijkheid: een uur houtstook stoot ongeveer even veel uit als een autorit van 500km. Houtstook zorgt voor een kwart van alle nederlandse fijnstof uitstoot. Mark Rutte zei tijdens zijn persconferentie dat het belangrijk is om goed te ventileren. Hoe dan Mark Rutte, lekker in de rook en fijnstof van de buren zitten!?

    Beantwoorden

  16. ·

    Dat het CDA met een reactie komt is al heel wat. De rest zwijgt en is bang hun hout stook kiezers te verliezen? In de peilingen van 16 oktober 2022 stijgt lijst Omtzigt naar 28 zetels voor de volgende Tweede kamer verkiezingen. Een duidelijke koers varen in het belang van burgers en hun gezondheid daar verlies je geen kiezers mee. Iedereen weet dat hout stook slecht is voor de gezondheid en schadelijk voor het klimaat.

    Beantwoorden

  17. ·

    Wat een stank van eigenlijk maar een paar houtkachels om mijn huis. Er wordt hout gestookt dat uit het bos is geroofd, amper gedroogd en soms lijkt het of er rubberlaarzen de kachel in gaan, niet te controleren.

    Maar erger nog dan de vieze brandlucht, de fijnstofmeter in mijn tuin meet hoge waarden, ongezond hoge waarden, bij het branden van die kachels. En waar auto’s streng gecontroleerd worden op uitstoot kunnen deze stinkdingen ongebreideld en ongecontroleerd smerigheid uitwalmen naast mijn slaapkamerraam. Nutteloos, want je huis verwarmen hoor je op een andere manier te doen, het is ‘gezellig’.

    En de overheid, dezelfde die in een vingerknip een land stillegt vanwege covid, kan zogenaamd ‘niks eraan doen’. Maar het uitwalmen van giftige stoffen vanaf je perceel is verboden en dat er gif uit die schoorstenen komt is onderhand wel bewezen.

    Schone lucht om in te ademen, in mijn eigen huis, kunnen ventileren, dat lijkt me toch heel gewoon. En dat lijkt me niet teveel gevraagd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *