Blootstelling aan Houtrook

blootstelling
Vraag aan het CDA, D66, GL en de VVD (16 februari 2018, kamerlid von Martels, kamerlid van Eijs, kamerlid Kröger en kamerlid Ziengs)
Wij zijn houtrook gedupeerden. Wij hebben een WTW balansventilatie en de buren hebben een houtkachel met alle gevolgen. Bij verkeerde wind wordt de houtrook bij ons naar binnen gezogen. De gemeente en GGD willen / kunnen ons niet helpen. Wij moeten maar met de toolkit bij onze buren langsgaan. Wie bedenkt zoiets? Een gedupeerde moet bij zijn buren langsgaan. Met het risico dat de overlast alleen maar erger wordt. Waarom maakt de overheid zich druk om fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en omwonenden blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, maar maakt het niet uit dat omwonenden wel worden blootgesteld aan houtrook, dat veel schadelijker is (ultra fijn stof en fijn stof) en waaraan de blootstelling frequenter is? Wie kan dat uitleggen bij de overheid? Waarom mag nergens gerookt worden en moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan houtrookoverlast? Waarom worden wij niet beschermd door de overheid? Waarom hebben wij geen recht op schone lucht? Graag ontvangen wij een reactie en willen aandringen om nu toch met echte maatregelen te komen voor de blootstelling aan houtrook (dus niet alleen maar naar de toolkit verwijzen).

Antwoord van het CDA (20/2/18, kamerlid von Martels)
Hoe kan ik overlast door houtrook voorkomen of verminderen? Deze vraag wordt ons als fractie steeds vaker gesteld. Daarbij bovendien de wens om landelijk beleid te formuleren.
Alvorens in te gaan op deze specifieke vraag moet wel duidelijk zijn welke middelen de Rijksoverheid heeft maar ook wat de gemeente nu al kan doen. Voor het CDA is subsidiariteit één van de leidende beginselen en daarmee bedoelen wij dat verantwoordelijkheden worden neergelegd, zo dicht mogelijk bij de mensen die het betreft. De Rijksoverheid moet niet iets doen dat door de lokale overheid kan worden afgehandeld. De gemeente heeft nu al mogelijkheden om maatregelen te nemen om op te treden. Dit zou eventueel kunnen met een regulerend kader. Er zijn bijvoorbeeld goede mogelijkheden voor gemeenten om bij het opstellen van het Amvb Besluit ’Bouwwerken Leefomgeving’ onder de Omgevingswet dit zelf via het Omgevingsplan te regelen.
In de toolkit ’Houtstook door particulieren: hoe voorkom je overlast?’ staat meer informatie en stappenplannen voor het stoken van hout. Als fractie zijn we er ons van bewust dat deze toolkit nog niet afdoende is en proberen wij mee te denken over oplossingen zodat gemeenten hier mee hun voordeel kunnen doen.

Reactie vraagsteller op 21 februari 2018:
Helaas geeft u een erg zwakke reactie waaruit blijkt dat het CDA er niet is voor de Nederlandse burgers. U refereert naar de toolkit. Dat is echt geen oplossing. Een gedupeerde moet met de toolkit bij de buren langs, terwijl normale gesprekken vaak al niet meer mogelijk zijn en met het risico dat de overlast alleen maar toeneemt. Als er een onderzoek gedaan wordt naar het succes van de toolkit, dan wordt snel duidelijk dat de toolkit niets heeft bijgedragen aan vermindering van het probleem. Lekker makkelijk om burgers onderling het uit te laten vechten.

Zou u onderstaande vragen willen beantwoorden?

  1. waarom maakt de overheid zich druk over fipronil eieren, aardbeien met gewasbeschermingsmiddelen en blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen, maar is blootstelling van omwonenden aan houtrook, dat veel schadelijker is, toegestaan?
  2. waarom mag nergens meer gerookt worden, moeten elektrische auto’s de toekomst worden, maar wordt er niets gedaan aan het houtrookoverlast probleem?
  3. waarom beschermt de overheid ons niet?
  4. waarom hebben wij geen recht op schone lucht?
  5. er is een Platform Houtrook opgericht door de overheid, maar klopt het dat het CDA daar niets mee te maken wil hebben als ik uw reactie lees?

Ik lees op internet: Stientje van Veldhoven (D66) wil schone lucht in vrouw.nl op 12 maart 2017 – Stientje wil dat haar kinderen als ze groot zijn ook nog schone lucht kunnen inademen.
Ons gezin, ook mijn kinderen, hebben nu al geen schone lucht meer en ik kan ze gewoon niet helpen. Een vader en moeder die hun kinderen niet kunnen helpen aan schone lucht. Dat kan dus gewoon in Nederland in 2018? Weet u hoe slecht je je dan voelt? Wij kiezen hier niet voor. Wij zijn radeloos. Het is in ieder geval duidelijk wat het standpunt van het CDA is. Dit standpunt zal via social media gedeeld worden.

Geen antwoord van D66 (16/5/18, kamerlid van Eijs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van GL (16/5/18, kamerlid Kröger)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

Geen antwoord van de VVD (16/5/18, kamerlid Ziengs)
Na 3 maanden en twee keer rappelleren is geen antwoord ontvangen.

76 reacties


  1. ·

    Ook wij ondervinden veel overlast van houtstook. Wat betekent hinder door houtstook eigenlijk?

    Je gaat je dag indelen naar het gedrag van stokende buren.

    Je kunt niet naar bed op het moment dat jij dat wilt. Wij gaan regelmatig slapen met alles potdicht.

    Je kunt niet luchten na het koken. Soms gaan we maar alvast tussen de middag warm eten, of we eten ‘s avonds brood.

    Je kunt niet luchten na het douchen als je ’s avonds hebt gesport. Dit gaat ten koste van het binnenklimaat.

    In het weekend in de tuin werken is in het stookseizoen (september-mei) meestal niet mogelijk.

    Je kunt de was niet buiten drogen of luchten door rooklucht en roet. Als je de ramen zeemt is het water zwart.

    Naast houtkachels winnen CV-ketels op pellets in de buurt aan populariteit, en die branden (en stinken) de hele dag. Er zijn wel 15 houtkachels in onze directe omgeving.

    Buren staan op zaterdag met veel herrie oude meubels en pallets te verzagen die gevernist, gebeitst of geïmpregneerd zijn. Wij durven ze er niet op aan te spreken.

    Door verkeerde houtopslag regent het hout bij buren nat. Dit natte vervuilende hout wordt gewoon opgestookt.

    Brandlucht is in onze wijk langzamerhand de norm. Iemand die niet beter weet vindt houtrook misschien lekker ruiken, maar als je wél beter weet wordt het een stressfactor.

    Schadelijke emissies dringen ook door in goed geïsoleerde huizen. Ook als het stoken is opgehouden en je ruikt niets meer hangt er (binnen en buiten) nog steeds fijnstof in de lucht.

    De mechanische ventilatie zuigt rook aan. De ventilatie afzetten zorgt óók voor vervuilde lucht in huis. Een duivels dilemma.

    Vroeger stookte men incidenteel, en dan meestal ’s avonds. Nu ruik je op alle tijden houtrook. Het aantal kachels is enorm toegenomen net als het aantal uren dat er wordt gestookt.

    Kinderen spelen in het weekend en door de week na schooltijd gewoon in de rook.
    Als het kinderbedtijd is duurt het vaak nog 5 hele uren voor de zaak is opgeklaard. Er kan geen raam open, maar wie weet doen onwetende ouders dat gewoon wél.

    In huis ontstaan spanningen en conflicten omdat iemand bij voorbeeld een rooster open heeft laten staan. De gesprekken in huis worden voortdurend door het onderwerp houtrook beheerst.

    Je denkt over verhuizen, maar behalve dat dit een dure en ontwrichtende optie is, is het vrijwel onmogelijk om een houtrookvrije wijk te vinden. Ook in ecowijken of vakantieparken zijn óveral houtkachels.

    Overheden verwijzen naar onbruikbare toolkits en adviseren gedupeerden hun buren te benaderen. Het risico op ruzie en nagewezen worden als aansteller en spelbreker is ons te hoog. We hebben wel anoniem folders verspreid in de buurt, die we bij de Stichting Houtrookvrij hadden besteld. Dit heeft niet geholpen.

    We hebben geklaagd bij onze gemeente, die onze klachten afwees want de ambtenaar van de gemeente had ‘niets geroken’. Nu moeten we leven met het idee dat je in een beschaafd land in je eigen huis straffeloos uitgerookt kunt worden.

    Je huisarts kijkt je aan ‘alsof het tussen je oren zit’ wanneer je het probleem aansnijdt en weigert een voorlichtingsfolder op te hangen.

    Wil je tegen dit onrecht in het geweer komen, dan kun je een groot deel van je vrije tijd opofferen om instanties te bestoken en brieven te schrijven.

    Wij hebben dure investeringen moeten doen in professionele luchtreinigers voor zeker zo’n 3000 euro, en daar komen elk jaar de hoge kosten voor het vervangen van de filters bij.

    Wij gaan regelmatig het weekend in een hotel om er in godsnaam even tussenuit te zijn; in het weekend is het stoken gewoon verschrikkelijk.

    Door houtstook is ons woongenot en onze levensvreugde tot in de kern aangetast.

    Beantwoorden

    1. ·

      Wij hebben in een dorp in het bos aan de beide zijden houtkachelstokers. Er is al hooglopende ruzie en de gemeente maakt wel eens een foto, maar het is dan net of ze het weten. De kachels zijn dan uit of heel schoon hout, dus weinig rook maar wel stank. De een een kachel in een oude garage en de ander in een schuur. Hopen dat dit aangepakt wordt anders escaleerd het misschien nog wel eens. Gevolg houtrook / stank hoofdpijn keelpijn en lopen al bij de longarts. Trouwens er komen steeds meer houtkachels in ons dorp en sommigen stoken van vroeg tot laat!

      Beantwoorden

    2. ·

      Heel herkenbaar, onderstaande reacties. Schadelijke effecten van fijnstof door houtrook zijn bekend. Gemeente en GGD amsterdam kan ons niet helpen, want er zijn geen normen. Het probleem is onbespreekbaar met de buren die stoken en hiermee veel gezondheidsklachten en gezondheidsschade veroorzaken, met als gevolg burenruzies en geen oplossing van dit gezondheidsprobleem. Onacceptabel.

      Beantwoorden

    3. ·

      Stelletje hypocrieten. Zullen we ook met zijn allen gaan klagen over de stank, vervuiling en de vele doden die onze autootjes met elkaar maken? Waarom hoor ik jullie hier niet over? Volgens mij is de grootse vuilstof veroorzaker jullie geliefde automobieltje. Hoeveel van jullie rijden nog rond in een diesel? Wees eerlijk, kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: ja ook ik vervuil. zet je de auto aan de kant? Ik denk het niet. Nee jullie gaan liever zeiken op iets wat in mijn optiek veel minder vervuilend is. Is het vervuilend die stook kachel? Ja maar pak de bron aan mensen en dat is toch wel jullie autootje. En zolang jij die auto niet aan de kant zet kun je van je medemens niet verwachten dat hij hetzelfde doet met zijn houtkachel. En ja kom maar op met al die tegen berichten. Ik blijf bij mijn standpunt. En mensen ook ik heb Astma maar heb meer last van de ziek makende autos dan de kachels.

      Beantwoorden

      1. ·

        Ik heb ook astma. Heel veel klachten momenteel door sinds 2 weken vrijwel elke ochtend tot en met ‘s nachts in extreem veel rook uit een open haard uit de buurt. Prikkende ogen en neus, zere keel, benauwd, hoesten, slijm.
        De hele buurt stinkt extreem. Ondanks dichte ramen en roosters moet ik slapen in rooklucht. Ben hier gaan wonen omdat er weinig fijnstof zou zijn, dat is nu niet het geval.
        De auto’s geven geen overlast hier en vooral niet op mijn slaapkamer. Experts zeggen ook dat de rook van de houtkachels veel ongezonder zijn dan die van de auto’s.


    4. ·

      Gelukkig dat er meer mensen last hebben van de houtrook. Ik dacht dat ik als cpod patiënt alleen er voor stond. Van alles geprobeerd om er aandacht voor te krijgen. Aandacht genoeg maar er gebeurt niets. Helaas geeft de overheid ook nog subsidie op pelletkachels. Waarom geen verplicht roetfilter invoeren?
      In Duitsland is dit al gebeurd. Wanneer komen wij?

      Beantwoorden

      1. ·

        Houtkachels verbieden zou mooi zijn. Er mag niet overal meer gerookt worden, maar ik mag wel vrijwel de hele dag in de rook van houtkachels leven. Ondanks dichte ramen en roosters moet ik er ook in slapen. Was het maar weer zomer!


    5. ·

      Beste mensen ik woon in eengezinswoning in Vijfhuizen, dorp bij Haarlem in de gemeente Haarlemmermeer. Ik heb een buurman die nadat zijn dochter uit huis was een aantal jaren geleden met brandje stichten begon. Eerst iedere dag in de zomer met vuurkorf, ongelofelijk, je kan niets open doen meer ook zijn het van die lui die bijna iedere dag aan het barbecueën zijn. In het begin zou hij mij een WhatsApp sturen als hij buiten ging stoken maar dat is gewoon niet te doen als je het iedere dag doet, moet je in de zomer vanuit het strand snel naar huis om je ramen dicht te doen. Vervolgens begon het in de winter. In de herfst waren al vier pallets hout aangevoerd. Resultaat vanaf die tijd staan ze als het een beetje koud is iedere dag te stoken. Natuurlijk niet bij vier pallets gebleven. Ik had een dakraam dat een heel klein beetje tochtte, de kamer van mijn dochter toen 9 jaar. Ik schrok me dood op een avond, haar hele kamer stonk verschrikkelijk naar de rook. zelf als ik een klein roostertje in mijn woonkamer aan doet stinkt mijn kamer. Gewoon een nieuw dakraam geplaatst om van de rook af te zijn. Ik bleef redelijk maar op een gegeven moment werd er tegen mijn muur gebonkt, blijkt een nieuwe kachel te hebben waarvan het staal direct op de muren staat en dan maar lekker porren. Ik had iets van gezegd en dan krijg van zijn vrouw te horen, je loopt altijd te zeiken dat had ook te maken dat de buurvrouw ook al een aantal jaren met accordeon bezig was (ze kan niet spelen dus knetterde dat ook dwars door mijn huis. Toen werd ik een beetje boos sindsdien praten ze niet meer tegen me, dan is het hek helemaal van de dam. Als je iemand gaat negeren. Deze mensen denken ook nog dat ze netjes zijn integendeel. Op gegeven moment wordt je ook niet zo netjes integendeel. Ik vind het ongelofelijk dat je gewoon in een woonwijk iedere dag hout mag verbranden waardoor ik totaal niet kan ventileren terwijl ik juist met een raam open wil slapen. Gemeente Haarlemmermeer gebeld, lachen je gewoon uit doen totaal niets. Ik kan het niet geloven dat je in een land waarop bijna alles wet en regelgeving is toegepast hier al jaren niets aan gedaan wordt. Ergste is dat je niet serieus genomen wordt. Er zijn mensen die geen idee hebben van de overlast, die hebben dat misschien maar een enkele keer meegemaakt lekker geurtje in het bos, romantisch. Ja maar niet iedere dag. Een enkele keer natuurlijk moet kunnen hoor je mij ook niet over. Ik hoop dat er iets aangedaan word. Nog iets ik hou van wielrennen en in de buurt van Bloemendaal en Overveen kan je gelijk aan de zuurstof als je daar nog in de herfst een stukje wielrent. Deze situaties met de buren kunnen ook helemaal uit de hand lopen. Ik ben er klaar mee ik wil verhuizen. Ongelofelijke egocentrische mensen. Ik ben bij hun natuurlijk de boosdoener. Als je een beetje fatsoen heb en inlevingsvermogen dan moet je de persoon die er last van heeft wel begrijpen. In het dorp zijn ze nette mensen, ja dat denken ze. Ze hebben er zelf geen last van want het komt mijn kan op. Trouwens ik heb geen luchtwegen of hartproblemen, mocht dit zo zijn dan kan je waar ik woon gelijk afgevoerd worden.

      Beantwoorden

    6. ·

      Errug overdreven allemaal. Lijkt op de zwarte Piet discussie.

      Beantwoorden

    7. ·

      Het is net of ik mijn eigen verhaal lees. Alleen wij spreken de buren er wel op aan met inderdaad als gevolg dat wij de zwarte piet zijn. Ik heb mijn voor- en achtertuin volgezet met bomen. Om de lucht te reinigen. Dit tot irritatie van die buren, want dit neemt licht weg. Geeft mij wel het gevoel dat ik nog iets doe om de lucht te reinigen

      Beantwoorden

    8. ·

      Een en al herkenning. Ik ben zo dolgelukkig als de wind vanuit het noorden komt, dan is de overlast minimaal.

      Hoe had ik dit kunnen voorzien?? Maar nog belangrijker is de vraag: in hoeverre wordt de lichamelijke ontwikkeling van mijn kinderen hierdoor beïnvloed??

      En de buren erop aanspreken.. serieus?? Moet ik alle 5 de buren in de straat langsgaan met mijn klachten waarvan door meerdere buren al is aangegeven dat ik het bij minstens 3 niet hoef te proberen vanwege verscheidene redenen.

      Tijd voor concrete actie: kijk naar mogelijkheden als fijnstoffilters. Helaas zitten de stokers dan niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang, maar weegt dit op tegen de gezondheid van zoveel mensen?

      Beantwoorden

  2. ·

    Bovenstaande verhaal is zeer herkenbaar. In Nederland krijgt de houtstoker alle vrijheid en dit gaat ten koste van de vrijheid en gezondheid van de omwonenden! Overheid doet niets want ‘wil niet betuttelen’….maar dit betekent in praktijk ‘wil niet verantwoordelijkheid nemen voor dit volksgezondheids probleem’. Schuift verantwoordelijkheid af op omwonenden van stoker (ga maar overleggen..) en op lokale overheden (met als gevolg dat honderden gemeentes het wiel moeten uitvinden mbt houtrookoverlast en er rechtsongelijkheid ontstaat dadelijk tussen gemeentes.
    Overheid durft niet in te grijpen in privé leven van stoker, prima dat iedereen doet in zijn huis wat hij / zij wil, maar met houtstook komt de giftige rook bij buren terecht! Je mag toch ook geen giftig afval over de schutting gooien bij de buren? Laat politiek en overheid lef hebben en NU goede weg inslaan naar schone lucht en schone verwarming. Voorkom dat iedereen dadelijk een houtkachel heeft en we dit over 10 jaar alsnog moeten terugdraaien! Verspilling van geld van belastingbetaler! Ben wijs en kies nu voor schoon.

    Beantwoorden

  3. ·

    Ook ik ondervind veel last van houtrook. Ik zit al vanaf september opgesloten in mijn eigen huis omdat ik stik in de houtrook. Als Copd patient krijg ik het steeds benauwder van alle hout en pelletkachels, en moet steeds meer medicatie gebruiken. Ook mijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid gaat steeds verder achteruit, omdat ik niet naar buiten kan. Een stukje lopen zit er voor mij niet meer in, terwijl er op 2 minuten lopen een park is. Maar daar kan ik niet naar toe omdat alles vol staat met houtrook.
    Dus ik mag ook nog eens extra betalen voor mijn medische klachten door die houtstokers. Ook even je huis proberen te luchten met mooi weer kun je rustig vergeten, je huis staat namelijk gelijk vol houtrook. Toch leuk hier in NL, je mag met een oude auto niet de stad in (en dat is maar even) maar een veel meer vervuilende en ziekmakende hout gestookte kachel mag je rustig dag en nacht stoken en zo je buren opsluiten en steeds zieker maken, terwijl die je nooit wat heeft aangedaan. Ik kan beter een strafbaar feit plegen dan kan ik tenminste nog een keertje per dag worden gelucht op een binnenplaats waar geen houtrook is. Nu zit ik compleet opgesloten en kan nog geen raam open zetten.
    De inspecteur kan niets voor je doen, want de gemeente doet niets, en praten met de buren? Laat me niet lachen, die hebben schijt aan je, al val je voor hun voeten dood neer. De enige oplossing voor dit grote probleem is het verbieden van alle op hout gestookte kachels, dan kan ik misschien ook weer eens een beetje plezier hebben.

    Beantwoorden

    1. ·

      Herkenbaar. Ik heb veel overlast van houtrook van 4 buren in een smal straatje in de binnenstad. Ik vind het onbegrijpelijk dat er uberhaupt houtgestookt mag worden in dichte bebouwing. Wij kunnen onze slaapkamer niet luchten, waardoor veel vocht ontstaat en ik het nóg benauwder krijg. De rook van onze overbuurman komt direct ons slaapkamerraam binnen.
      Ik heb sowieso veel last van rook, ik kan daar niet tegen en kan s zomers niet op een terras zitten vanwege de rookoverlast. Ik word daar zeker een week ziek van met een keel die in brand staat. Die houtrook erbij maakt dat ik me chronisch beroerd voel en chronisch verkouden ben.

      Wat een ellende

      Beantwoorden

  4. ·

    Dit had door mij geschreven kunnen zijn. Zeer herkenbaar.

    Beantwoorden

  5. ·

    Deze overlast ondervinden ongeveer 4 miljoen Nederlanders.

    Beantwoorden

  6. ·

    Gelukkig dat een paar mensen hun mond roeren. Er zijn nog misschien wel 3 miljoen mensen in Nederland die in dezelfde penibele situatie zitten. Met 1,3 miljoen houtkachels heb je minstens 3 miljoen mensen die er last van hebben. Je hoort ze niet, want je wilt geen ruzie met je buren. Maar is dat verstandig? Nee, helemaal niet, want bij het verbranden van hout, houtpellets of biomassa komen verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en kleiner, benzeen, dioxine, PAK’s e.d. Het komt ongewenst de huizen van de buren binnen door kieren en roosters. Fatsoenlijk ventileren gaat niet meer. Heb je mechanische ventilatie, vaak ook bij een WTW systeem, dan zuig je de troep naar binnen. Zet je je afzuigkap aan, dan zuigt de smerige lucht door je roosters, kieren en onder de deuren door naar binnen.
    Is het roken van tabak iets waar je zelf voor kiest, houtrook dat 12x slechter is bij dezelfde concentratie komt ongewenst binnen, je rookt dus mee en kan er ziek van worden. Laat u niet misleiden door uw buren of door zijn kachelhandelaar. SCHOON STOKEN BESTAAT NIET. Het is altijd smerig en als iemand zijn best doet is het iets minder smerig. Net als een sigaret met filter, waar je ook gewoon kanker van kan krijgen. Verder doen de kleine deeltjes een aanslag op hart- en bloedvaten en kan je luchtweginfecties ontwikkelen. De enige gezonde oplossing is STOPPEN met deze voorhistorische wijze van verwarmen. In de 60-tiger jaren waren we blij verlost te zijn van de smerige kolen en begonnen met gas. En nu, mede dankzij de sterk stijgende energiebelasting op schone energie, stoken we steeds meer hout, houtpellets en biomassa dat zelfs 15% meer CO2 bijdraagt dan steenkolen en in belangrijke mate bijdraagt aan de luchtvervuiling in Nederland, meer dan de 8 miljoen auto’s die hier rondrijden.

    Beantwoorden

    1. ·

      Heel herkenbaar Jos, houtstoken betekent voor de omwonenden van 1,3 miljoen houtstokers -als het er intussen al niet meer zijn- doffe ellende.
      Deze totaal overbodige en zeer schadelijke hobby die, ten koste gaat van gezondheid, woongenot, milieu, klimaat en bebossing, moet zo snel mogelijk stoppen.
      Dus, houtstoken, kap ermee!

      Beantwoorden

    2. ·

      Wat goed dat je dit allemaal weet, Jos! Kennis is macht.

      Beantwoorden

  7. ·

    Ik herken me volledig in bovenstaande reacties en weet eigenlijk niet eens waar ik moet beginnen met schrijven.

    De geestelijke belasting van de overlast is enorm. Bijna elke avond ruik ik de houtrook in huis ondanks dat het huis hermetisch is afgesloten. Dit tot aan vuilniszakken in de al dichte ventilatieroosters. Handdoeken onder de tussendeuren en karton voor de brievenbus geklemd. De meeste ramen en deuren zijn voorzien van dubbele rubbers. Maar ik weiger de centrale ventilator/afzuiging af te zetten. Want dan ga ik mezelf helemaal vergiftigen.

    ’s Avonds de voordeur openen voor een collectant of goede buur is zeer onwenselijk. Dat doe ik dus niet. Binnen 2 seconden stinkt het voor uren. En als ik zelf naar buiten ga om bij de buren te klagen, stink ik zelf uren naar rook. Daarnaast heb ik met één buur ruzie omdat ze niet meer naar mijn geklaag willen luisteren. Ik heb 5x bij hun geklaagd terwijl ik 99% van de overlast maar heb ingeslikt vanwege de lieve vrede. Ik moet volgens hun maar naar de rechter gaan en een psychiater zoeken. Andere buren heb ik ook op hun stookgedrag aangesproken. Maar veel helpt het niet. Ik 4 directe buren die dagelijks stoken. En daarom heen nog een ring van enkele tientallen fanatieke stokers. Uit 3 van de 4 windrichtingen heb ik enorme rookoverlast.

    Ons huis binnen ruikt muf en kookluchtjes blijven zeker 12 tot 24 hangen wegens gebrek aan ventilatie. In het weekend kan ik regelmatig ’s nachts niet eens ventileren. En als het wel kan, kunnen de ramen pas na 24u open en moeten ze voor 6u weer dicht zijn. Regelmatig ben ik dan toch nog midden in de nacht wakker geworden in slaapkamer die stinkt naar rook. Je bent er dag en nacht mee bezig. En zelfs als het even niet stinkt, even een raam onbeheerd open laten kan niet want je weet nooit wanneer één van de buren hun kachel aanmaakt. Even naar de wc voor een grote boodschap kan niet. Dan moeten eerst de ramen dicht.

    Het ergste is dat je ook niet hoeft te rekenen op hulp van de overheid. De gemeente wil niet (start maar een civiele procedure of probeer buurtbemiddeling zeggen ze), politie kan niets, provincie kan niets, GGD kan niets, huisarts kan niets, enz. Ik heb zelfs medicatie moeten stoppen omdat de bijwerkingen en de overlast niet samen gingen.

    Huis verkopen is de enige optie die overblijft. Maar met de sterke opkomst van de houtkachel weet je nooit wanneer de ellende in je nieuwe woning begint. Tot deze winter was hier ook niets aan de hand. Het is in één jaar van geen overlast naar totaal ondragelijke overlast gegaan.

    Dit is een kreet voor hulp!

    Beantwoorden

  8. ·

    Ik maak me heel veel zorgen om mijn gezondheid. Elk jaar komen er stinkende houtkachels bij in mijn buurt. Gedurende 3/4 van het jaar is er houtrook van ‘s-ochtends tot ‘s-avonds laat en vaak tot in de nacht. Houtrook is heel schadelijk en het stinkt. Mijn woongenot is ernstig aangetast door houtstook in mijn buurt. Er wordt veel gestookt in verband met kostenbesparing op gas. De luchtkwaliteit is hierdoor slecht. Veel mensen durven er niet voor uit te komen ivm burenruzie. De politiek moet houtstook sterk ontmoedigen in het kader van het schonelucht plan. Houtstook is een belangrijke bron van fijnstof en kankerverwekkende PAKs.

    Beantwoorden

  9. ·

    Leven op het ritme van de stoker, zo herkenbaar. Flexibele slaapplek. Het dieptepunt was het moment dat ik, chronisch ziek!, ’s avonds op straat stond, mijn huis was niet meer beadembaar. Ik was dakloos geworden…Van spaargeld luchtreinigers moeten kopen om te kunnen wonen.

    Gezondheidsklachten: kno-klachten, misselijk, moe. Wat ik onverdraaglijk vind is dat ik kosten moet maken (luchtreinigers, zorgkosten, schilderkosten), terwijl je gesubsidieerd mag vervuilen: pelletkachelsubsidie. Dankzij die subsidie werd opeens ook het stookseizoen verlengd tot het hele jaar. De automatische pelletkachel slaat ook op frisse momenten in de zomer aan. Die pelletkachel blijkt ook heel brandgevaarlijk, de noordelijke brandweer doet er inmiddels onderzoek naar.

    Inmiddels fiets ik om, ken de houtrookhotspots in mijn woonplaats, heb ik al een mondmasker voor ’s avonds op de fiets. Mijn beide ouders kregen meerdere beroertes. Als ik mijn luchtreiniger schoonmaak staart het fijnstof mij aan, dit wordt inmiddels ook in hersenweefsel gevonden. Er is een duidelijke link tussen fijnstof en beroertes. Nooit zal ik deze angst verliezen en ook in mijn exposoom zitten de gifstoffen van houtstook. Mijn keuze is een gezonde leefstijl, een ander doet dit volledig teniet.

    En het ergste, dit is willens en wetens door de overheid gepromoot. Terwijl de WHO de westerse landen waarschuwde tegen houtstook en ze maande om dit vooral ook niet als duurzaam te promoten!

    Beantwoorden

  10. ·

    Enkele jaren geleden was er soms een avond een open haard in. Vervelend, maar niet zo erg als het nu is. Ons huis is nu omringd door 10 houtkachels. Bij elke windrichting stinkt het. De buren stoken ook gewoon door met mist en met windstil weer. Erover praten blijkt een crime. De houtstokers schelden er snel op los. Je moet niet zo zeuren. In het weekend moet het huis de hele dag potdicht blijven, want als je te laat thuis bent zit je urenlang in de stank. Ook met dichte roosters dringt er regelmatig rook naar binnen. We slapen bijna elke dag met alle roosters potdicht. Elke ochtens moeten de ramen met een dweil gedroogd worden, omdat ventilateren niet meer kan. Door de week moeten we werktijden aanpassen. Dit omdat de kachels soms om 4 uur al aan zijn. Elke dag wordt je ermee geconfronteerd. De gemeente zegt niets te kunnen doen omdat landelijje regelgeving ontbreekt. Waarom eigenlijk? De situatie waarin we moeten leven is te absurd voor woorden. Het is hoog tijd dat de regering de volkgezondheid voorop stelt en maatregelen treft.

    Beantwoorden

  11. ·

    Ik kan me hier 100% in vinden. Ook in Tilburg is het niet anders, als longpatiënt is het geen doen. Het wordt tijd om het op de politieke agenda te plaatsen en daar ook iets mee te doen.
    Het is niet populair om te doen voor de politiek, omdat veel mensen hun kachels, zowel in zomer als winter niet kwijt willen, daarom zou het in de breedte door alle politieke partijen moeten worden behandeld. Men is bang om de impopulaire maatregelen voor te stellen uit vrees voor het gemis van stemmen. Maar anno 2018 kan het toch niet zo zijn dat je als burger willens en wetens dag en nacht vergiftigd wordt terwijl aan de andere kant er milieuregels worden aangescherpt behalve op dit gebied. Auto’s hebben roetfilters maar huizen die de hele dag stoken kunnen alles maar stoken, zelfs al zou het niet mogen, dan is daar 0,0% handhaving op.

    Persoonlijk krijg ik moeilijk lucht, piep en ben zeer benauwd. Ik hoest mijn longen uit mijn lijf. De ramen kunnen 365 dagen per jaar vrijwel niet open en de roosters moeten dicht blijven. Schone lucht is geen luxe, maar een primaire levensbehoefte.

    Ik voel me niet echt vrij in dit land, eerder vogelvrij vwb mijn gezondheid en de beperkingen die me opsluiten in mijn woning. En dat in 2018!

    Beste politiek, doe er iets aan en besef dat er miljoenen mensen zijn die niet (hardop) durven te klagen bij hun buren, maar wel langzaam verpieteren.

    Ps; hoe zou u het vinden als ik toxisch en chemisch afval deponeer in uw huis en tuin? En dat u dat vervolgens op mag eten / drinken? Zo erg is het of nog wel erger, want ik kan er niet omheen dat ik het in mijn longen krijg.
    Vergelijk het met een diesel zonder roetfilter die ik in uw woonkamer zet en u begrijpt wat ik bedoel!

    Beantwoorden

  12. ·

    Dagelijks grote overlast door o.a houtgestookt verwarmen. Stokers niet voor rede vatbaar. Vinden het gezellig en gaan niet in de kou zitten. De gedupeerden staan in de kou want ook de lokale politiek laat burger stikken; meer dan een artikeltje in een plaatselijke krant is er niet.

    Beantwoorden

  13. ·

    Kan mij volledig verenigen met de reacties hierboven. Woonplaats Haarlem centrum Zuid.

    Ook wij hebben heel veel last van houtrook in de herfst, winter en voorjaar en de laatste jaren alleen maar meer. Er komen nl. steeds meer houtkachels bij de populariteit. Al onze jassen in de hal stinken ook naar houtrook ondanks plaatsen tocht strips.

    Wonen in smalle straatjes onder de rook van het centrum. Nu direct om ons heen circa 10 houtkachels waarvan er 2 dagelijks branden van s’ochtends tot s’avonds laat. 1 ervan zegt dit te doen omdat hout stoken goedkoper is dan CV. Klopt, zeker nu de belastingen dit jaar weer omhoog zijn gegaan en nog verder zullen stijgen i.v.m. dichtdraaien gaskraan in Groningen. Overheid gaat de gemiste gasinkomsten verhalen op de burgers middels extra heffingen etc.

    De rook dringt het huis binnen ook al heb je alles dicht. Luchten van huis en kamers kan eigenlijk niet meer. Sliep vroeger altijd met raam op kiertje in Heemstede en Amsterdam, maar is nu geen doen meer.

    Helaas nu sinds vorig jaar ook in de zomer last, maar dan van de buitenkachel / vuurkorf.

    Na het lezen van alle berichten op deze site ben ik zeer ongerust over mijn gezondheid en die van mijn vrouw en kinderen. Het schijnt nl echt niet best te zijn en dan maken we ons druk over sjoemel diesels, Milieuzones, energielabels, roken etc. terwijl auto’s en vrachtwagens maar 10% van de schadelijke uitstoot voor hun rekening nemen en houtkachels 26% ++ Hoop dat overheid snel gaat ingrijpen.

    Beantwoorden

  14. ·

    De bron van al deze ellende is bedacht in Brussel. Daar komen tenminste vijf foute ideeën vandaan:

    1. De verbranding van hout gebeurt volgens Brussel CO2-neutraal. Dat wil zeggen dat men definieert dat de CO2 die vrij komt bij de verbranding van hout
    binnen honderd jaar weer in de vegetatie wordt opgenomen. (Hiervoor bestaat geen enkel bewijs. Professor Gerard van der Steenhoven schat in zijn lezing
    “Code oranje voor het klimaat de verblijftijd voor CO2 na emissie in de atmosfeer op honderd tot driehonderd jaar. Dat terwijl het streven is om de
    CO2-concentratie in de atmosfeer in 2050 weer op het zelfde niveau te brengen van dat van 1990.)

    2. De verbranding van steenkool en aardgas gebeurt niet CO2-neutraal.

    3. Vanwege de CO2-neutrale verbranding van hout wordt de emissie van CO2 bij de verbranding van hout niet meegerekend in de klimaatverdragen. Dat zelfde geldt voor de emissie van CO2 door vliegtuigen en schepen.

    4. Vanwege de punten 1, 2 en 3 is het om aan een klimaatverdrag te voldoen gunstig om over te schakelen van aardgas naar hout en van steenkool naar hout. Dit heeft tot gevolg dat er per GigaJoule verkregen energie bij de verbranding van hout meer CO2 de lucht in gaat dan bij de verbranding van aardgas of bij de verbranding van steenkool! Het idee van de CO2-neutrale verbranding van hout werkt dus contraproductief in de strijd tegen de klimaat-verandering!

    5. Er is een Energie Verdrag in het leven geroepen, het zogenaamde Energy Charter Treaty, ECT. Dat verdrag is in Nederland in 1995 door beide Kamers zonder hoofdelijke stemming ondertekend. Het bevat een clausule die zegt dat als een energiebedrijf schade ondervindt t.g.v. een overheidsbeslissing dat dat bedrijf zich dan kan wenden tot een geheim tribunaal, waar die overheid dan veroordeeld kan worden om de ontstane schade en de winstprognose over een maximale periode van eenentwintig jaar te vergoeden.
    Op deze manier moeten de burgers betalen als de staat de belastingvoordelen op energie voor bedrijven afschaft en ook als de staat wil dat er niet meer op hout gestookt mag worden. Hoe zo de vervuiler betaalt? Waar is de rechtsstaat gebleven? Hoe kan de strijd tegen de klimaatverandering betaalbaar blijven?

    Beantwoorden

  15. ·

    Wat een treffende reacties lees ik. Herkenbaar, herkenbaar, herkenbaar! Helaas.

    Beste mensen, de overheid subsidieert biomassaketels en pelletkachels vanwege de vermeende CO2-besparing die dit zou opleveren. Houtstook als duurzame energiedrager, milieuvriendelijk en klimaatneutraal. DIT IS NIET WAAR, DIT IS EEN SPROOKJE! EEN POLITIEKE KEUZE! De Reclamecodecommissie zegt ook dat de duurzaamheidsclaim niet klopt.
    Houtstook stoot per zelfde hoeveelheid geleverde warmte ca. 15 % MEER CO2 uit dan de steenkool. En steenkool willen we weg vanwege de enorme hoeveelheden CO2 die en zo de aarde opwarmt. Houtstook stoot per zelfde hoeveelheid geleverde warmte zelfs 2 KEER MEER CO2 uit dan aardgas. Houtstook verergert dus het klimaatprobleem!

    Er is zelfs een dubbele boekhouding voor de emissieregistratie van lucht: één mét en één zónder CO2 uit houtstook/vliegverkeer/internationale scheepvaart. Emissieregistratie volgens Kyoto.
    Wegmoffelen van CO2 kan op papier, maar in de praktijk is ze er toch.

    Willen we in 2030 en 2050 MINDER CO2, dan moeten we NU stoppen met een averechtse maatregel als houtstook.

    Juist door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen gaat de overheid nog meer inzetten op houtstook. In grote centrales als die van de NUON of ENECO, maar ook in lokale biomassacentrales en: pelletkachels en biomassaketels bij huishoudens, MKB, zwembaden enz.
    ‘Van het gas los’ is de kreet in de transitie, en daarom wordt houtstook gepromoot in Energieakkoorden, Warmtevisies en Green Deals, door de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek. Gesteund door de kachelbranche, die in onderonsjes met IenW en EZ haar kostje gekocht weet.
    COMMERCIEEL BELANG dat gaat boven de gezondheid van de burgers!

    Dat er zeer schadelijke stoffen vrijkomen bij houtstook, is volkomen duidelijk en bekend. Al jaren! Oók bij de overheid. Terwijl de overheid in Groningen eindelijk maatregelen neemt om een ramp tegen te gaan, is ze doof voor de enorme ramp die houtstook is voor de gezondheid van de burgers in het hele land.

    Naast de promotie via subsidies en via allerlei transitieplannen, werkt de overheid met de volgende items in de hand dat houtstook moeilijk bestreden kan worden:

    1. Door het aandeel houtstook niet te meten (RIVM meet geen houtrook), maar met ontoereikende berekeningen het aandeel te bagatelliseren, probeert de overheid zich te legitimeren dat ze niets wil doen aan het houtstookprobleem.

    2. En door het probleem naar de gemeentes door te schuiven. Verdeel en heers lijkt het devies. Door de komende omgevingswet en het vervallen van het bouwbesluit artikel 7.22 gaat de overheid er voor zorgen dat het nog moeilijker wordt om te handhaven.

    3. Handhaven is nu al vrijwel onmogelijk gemaakt doordat er geen metingen door particulieren met eenvoudige metertjes geaccepteerd worden bij de rechtbank, en de geaccepteerde meters zo duur zijn, dat ze voor de gewone burger niet te betalen zijn.

    4. Daarnaast zijn de normen zo gedefinieerd, dat er over een jaar gemiddeld wordt. Zo worden piekbelastingen, hoe vaak ook gemeten op een dag, weggemiddeld over een jaar.

    Beste mensen, er is geen veilige ondergrens voor stoffen zoals fijnstof die bij houtstook vrijkomen. Ultrafijnstof is wordt nog vrijwel niet gemeten, maar is extreem onveilig. Meerdere stoffen als dioxines, benzeen, aldehyden en lood staan op de zeer zorgwekkende stoffenlijst. Van die stoffen heeft de overheid aangegeven dat ze niet in het milieu terecht zouden mogen komen. Nieuw onderzoek heeft begin dit jaar aangetoond dat fijnstof al binnen een dag dodelijk kan zijn bij ouderen.

    Daarom is de enige juiste maatregel: uitbannen van houtstook.
    Er zijn alternatieven genoeg: elektrische haarden met en zonder warmte-effect, elektrische bbc, led-verlichting in vuurkorven, infraroodverwarming, zon, wind, waterstof.
    Ook voor de kachelbranche zijn mogelijkheden te over om om te scholen naar duurzaam werk: er zullen heel veel mensen nodig zijn voor het duurzaam maken van de huizen van alle burgers.
    En als iedereen op 21 maart op een partij stemt die werk wil maken van het bestrijden van houtstook, dan kunnen we op gemeenteniveau een verschil gaan maken.

    Hartelijke en strijdbare groet,
    Marja

    Beantwoorden

  16. ·

    Het is zo jammer dat we weer terug naar af gaan! Mijn vader van 76 jaar oud vertelt altijd hoe vies het vroeger was, toen er op kolen en hout werd gestookt en hoe enorm veel schoner het werd toen er overal gas kwam.
    Er zijn schone alternatieven voor gas, maak die goedkoper, blijf hameren op energiebesparing en verbied of ontmoedig de aanschaf van pelletkachels, houtbranders en vooral allesbranders. Beloon mensen als zij hun open haard of kachel wegdoen. Maak nieuwe wijken met alleen écht schone energie, waar ook vuurkorven e.d. niet gebruikt mogen worden (ook goed voor de brandveiligheid).
    Waar een wil is, is een weg.

    Beantwoorden

  17. ·

    Het is niet alleen zeer herkenbaar. Het is ook nog schandalig dat politiek Den Haag al die tijd de hete aardappel naar de lokale gemeentes heeft geschoven die vervolgens in de meeste gevallen de burger weer het probleem zelf willen laten oplossen. Beste burger, ga maar klagen bij de buren die stoken.

    Laten we maar wat gaan doen aan bewustzijn denkt de gemeente ..Volstrekt nutteloos! Waar is de effectieve afhandeling door strenge regels en afschaffen van die houtkachel om gezondheids redenen en als niet-duurzame wijze van energievoorziening.

    Wordt wakker POLITIEK DEN HAAG en neem je verantwoordelijkheid. Ban de houtkachel en de biomassa stook op hout. Het recht op schone lucht geldt voor ons allemaal.

    Laat je stem horen, doe je beklag, via de lokale gemeente, via provinciale staten en help bewustzijn te verhogen op sociale media. Kom met feiten, deel goede berichtgeving. Help met z’n allen aan een schoon Nederland, Europa, Wereld. Als je niks laat horen wordt je ook niet gehoord. Hierin ligt voor iedereen een verantwoordelijkheid. Laten we die dan ook nemen.

    Ik denk aan jullie!

    Beantwoorden

  18. ·

    Toen ik 2014 met dit verhaal naar een raadslid van Groen Links in Alkmaar stapte werd er heel verbaasd op gereageerd. Tot op de dag van vandaag is van die kant nooit een adequate reactie gekomen. Ik voorspelde toen al een onleefbare situatie. Nu het zover is en duizenden mensen in het hele land ziek en krankzinnig worden van de rook blijft de ontkenningsfase nog steeds in stand. Het enige waar de VNG een lijn in trekt is de afpoeiermethode om gedupeerden van houtrook monddood te maken. Hier in Alkmaar maken ze het helemaal bont en heeft de politie al opdracht gekregen gedupeerden het zwijgen op te leggen.
    Het gaat hier om een 70 jarige mevrouw waarbij de politie, waarvan ze dacht dat die haar even kwam helpen om van de rook van de buurman af te komen, binnen liet. Eenmaal binnen stelden de agenten zich dreigend op. Zij moest per omgaande ophouden met bellen en klagen anders zou ze meegenomen worden naar het bureau.
    De VNG heeft het houtstook en biomassaproject bewust uitgerold i.s.m. kachelhandel en houtkap industrie. En de milieubewegingen hebben zitten slapen. Zelfs nu duidelijk blijkt hoe desastreus houtstook is voor mens en dier en de hele aardbol aan het verpesten is, gaan ze er stug mee door. Ze laten zichzelf en alle inwoners van deze aarde nog liever stikken in de rookgassen dan dat ze op hun schreden terugkeren. Er zijn al miljoenen gespandeerd en geld is belangrijker dan economie. Dat gaan we nu heel goed merken. Droevig is dat nog te weinig mensen zich hiervan bewust zijn, ook artsen. De overheid dient de lobby’s van de multinationals die dit uitgedacht hebben en geeft geen zier om u. En dat terwijl er voldoende technieken zijn en ook mensen bezig zijn die te ontwikkelen.
    Daar hoor je verdacht weinig over ook niet in de media het lijkt wel of ze niet bestaan. Het is op de TV en in de kranten, op een enkel kritisch geluid na, een en al juichen over biomassa en gezellig stoken. Met goeie propaganda steekt de bevolking zichzelf nog in de fik als het moet. Tenminste dat denken ze, er komen nu steeds meer tegengeluiden, die moeten we vasthouden en door de 2ekamer worden opgepikt. Anders moeten we maar een keer met zijn allen naar Den Haag.
    Er zijn nu ondertussen al naar schatting 3 miljoen gedupeerden naar het Binnenhof. Als die dan nog adem over hebben ……

    Beantwoorden

  19. ·

    Zo juist las ik het antwoord van het CDA. Ik heb er maar een korte reactie op: HET IS BIJ DE KONIJNEN AF.

    Men laat bij het CDA de mensen gewoon in de kou staan. De leugen regeert. Afschuifsysteem. Gemeentes kunnen helemaal niets met de huidige regelgeving, want de niets begrijpende rechtspraak in Nederland verwijst naar jaar gemiddelden waar je midden in de woonwijken niets aan hebt. Daar wordt je gewoon een paar maanden per jaar vergast. Alleen bewoners met een hele dikke portemonnee kunnen kostbare onderzoeken en dure rechtszaken betalen.

    Beantwoorden

  20. ·

    De ontwikkelingen m.b.t. het terugdringen van de levering van het Groningse gas heeft er in mijn leefomgeving voor gezorgd dat velen met een open haard of houtkachel fanatieker zijn geworden in het stoken op hout. Er worden grote hoeveelheden hout ingekocht en er wordt urenlang, zo niet hele dagen, gestookt bij elk weertype, alle informatie voor wat betreft verantwoord stookgedrag ten spijt.
    Alle hierboven beschreven klachten en daarnaast de gevoelens van teleurstelling over het afschuifsysteem van de overheid naar de lagere overheden inzake de overlast die dit stoken geeft, onderschrijf ik. Het is een illusie te denken dat gedupeerden hun buren met een vriendelijk gesprek om kunnen turnen. Er ontstaat eerder irritatie jegens de ‘klager’. Er is weinig begrip voor mensen met luchtweg- of hartproblemen terwijl de kwalijke effecten van houtrook juist hen in hun dagelijks functioneren treft.
    Het bewustwordingsproces komt niet goed van de grond doordat de overheid zich te afzijdig houdt. Hoe kan dit? Waarom neemt de overheid zo weinig verantwoordelijkheid hiervoor? Je zou toch op zijn minst het volgende kunnen verwachten:
    1. Reclame spotjes van de overheid over het stoken op hout i.s.m. het Longfonds t.b.v. het bewustwordingsproces;
    2. Een pro-actieve reactie op het verder dichtschroeven van de gaskraan door te starten met regelgeving met duidelijke richtlijnen en hier ruchtbaarheid aan geven.

    Welke partij neemt zijn verantwoordelijkheid? Dat is dus duidelijk niet het CDA met hun tergend slappe houding. Wie wel? Iedereen heeft recht op schone lucht en het kan niet zo zijn dat de overheid wegkijkt van de gevaren die de houtstook met zich meebrengt voor alle Nederlanders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *